Общество

Министърът на културата ще открие експозицията „Панагюрско златно съкровище” в Панагюрище

Написано от Пещераинфо

Министър Вежди Рашидов ще участва в тържественото откриване на експозицията „Панагюрско златно съкровище” в гр. Панагюрище,съобщиха от културното ведомство. Официалната церемония ще се състои на 16 април т. г. от 10:30 часа в Историческия музей в града. 
Благодарение на усилията на министъра на културата Вежди Рашидов за първи път след повече от 60 г. оригиналът на прочутото панагюрско златно съкровище ще бъде експониран в Панагюрище в специално построената за целта зала-трезор, която се намира в двора на Историческия музей. Оригиналът на златното съкровище ще бъде в Панагюрище в продължение на цял месец, като безценните предмети ще бъдат изложени в специалната зала – трезор при повишени мерки за сигурност. След като съкровището се върне пак в НИМ, в Историческия музей в Панагюрище ще бъде изложено негово копие. 
През далечната 1949 г. братя Дейкови откриват случайно при изкопни работи край Панагюрище тракийското златно съкровище, за което се смята, че датира от 4-и век пр. Хр. По-късно то е преместено в Пловдив, а оттам – в София. Съкровището представлява изключително красив златен сервиз с много богата украса и орнаментика. Използвал се е за пиршества или за религиозни тайнства и ритуали, свързани с тракийската митология. Състои се от девет съда, изработени от чисто злато и е с общо тегло над 6 кг. Уникалното съкровище през последните десетилетия е обиколило почти целия свят и е видяно от милиони хора.

Коментари