Общество

Международен ден на Холокоста

На 27 януари светът отбелязва Международния ден в памет на жертвите от Холокоста. На тази дата светът повтаря "Никога вече", но историята ни учи, че това, което се е случило веднъж, може да се повтори.

Денят 27 януари е избран за Международен ден на паметта за жертвите от Холокоста, защото на този ден през 1945 г. съветски войски освобождават задържаните в концлагера Освиенцим. 
Освиенцим е най-големият концлагер (1940-45 г.), създаден от германските нацисти около гр. Освиенцим (немско име: Аушвиц) до Краков.
В концлагера Освиенцим са умъртвени или са загинали от глад и болести над 4 млн. души, предимно евреи и поляци. Впоследствие лагерът е превърнат в музей. Включен е в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. 
На 1 ноември 2005 г. Генералната Асамблея на ООН прие резолюция, в която се постановява, че денят 27 януари ежегодно ще се отбелязва като Международен ден на паметта на жертвите на Холокоста. След приемането на тази резолюция генералният секретар на ООН нарече тази особена дата "важно напомняне за имащите всеобщо значение уроци за Холокоста – тази безпрецедентна проява на злото, която не бива просто да се остави в миналото и да премине в забвение".
За първи път през 2011 г. в Истанбул се отбелязва Международният ден на Холокоста.

Коментари