Култура

Международен ден на борбата със СПИН

СПИН или Синдром на придобита имунна недостатъчност е човешка болест, характеризираща се с прогресивно разрушаване на имунната система, като резултат от инфектиране с вируса ХИВ. Вирусът на СПИН се нарича ретровирус. Смята се, че за първи път човек се е заразил след ухапване от зелена маймуна в Африка. До момента не е даден отговор как толкова бързо се е разпространил и се е превърнал в пандемия. За около 26 години болните са няколко милиона, а чрез обикновено ухапване и движение на хората по света днес трябваше да има около 80 000 болни. Вирусът е изграден от дублирана едностранна РНК, обградена от капсид, обрграден от плазмена мембрана. Големината му е 120 нанометра (120 милиарда пъти по-малка от метъра) в диаметър, 60 пъти по-малка от червената кръвна клетка и формата му е приблизително сферична. Начинът на нападение на вируса е следният: той се приближава до клетката и я „опипва“ със своите израстъци, след това прониква в нея и неговата РНК се превръща в ДНК и започва да командва клетката. Използва нейните ресурси и впоследствие я унищожава. В България са регистрирани официално 677 ХИВ-серопозитивни лица. 67% от заразените са мъже и 33% – жени. Близо 73% от серопозитивните лица са на възраст от 20 до 39 години. Регистрираните лица, заразени с ХИВ, през 2006 г. у нас са 79.

Коментари

Култура

Международен ден на борбата със СПИН

Написано от Пещераинфо

СПИН или Синдром на придобита имунна недостатъчност е човешка болест, характеризираща се с прогресивно разрушаване на имунната система, като резултат от инфектиране с вируса ХИВ.Вирусът на СПИН се нарича ретровирус. Смята се, че за първи път човек се е заразил след ухапване от зелена маймуна в Африка. До момента не е даден отговор как толкова бързо се е разпространил и се е превърнал в пандемия. За около 26 години болните са няколко милиона, а чрез обикновено ухапване и движение на хората по света днес трябваше да има около 80 000 болни.Вирусът е изграден от дублирана едностранна РНК, обградена от капсид, обрграден от плазмена мембрана. Големината му е 120 нанометра (120 милиарда пъти по-малка от метъра) в диаметър, 60 пъти по-малка от червената кръвна клетка и формата му е приблизително сферична. Начинът на нападение на вируса е следният: той се приближава до клетката и я „опипва“ със своите израстъци, след това прониква в нея и неговата РНК се превръща в ДНК и започва да командва клетката. Използва нейните ресурси и впоследствие я унищожава.
В България са регистрирани официално 677 ХИВ-серопозитивни лица. 67% от заразените са мъже и 33% – жени. Близо 73% от серопозитивните лица са на възраст от 20 до 39 години. Регистрираните лица, заразени с ХИВ, през 2006 г. у нас са 79.

Коментари