Общество

Мариана Кукушева разкритикува банките по БНТ

Написано от Пещераинфо
Бурен спор за банковите лихи по кредити и таксите са трезорите се разрази в ефира на предаването “Референдум по БНТ, обобщава Блиц. Председателят на Съвета на браншовите организации към Българската търговско-промишлена палата Мариана Кукушева попита защо лихвите по заемите са по-високи от тези в Европа.

Има банка, в която таксите стигат 4%. В момента кредитирането е спряло, каза Кукушева. Тя разкритикува родните банки, че чрез действията си убиват българския предприемач и са една от основните причини за забавянето на ръста на икономиката и за увеличаване на последиците от финансовата и икономическа криза в страната.

Мариана Кукушева бе категорична, че трябва да има прозрачност при определянето на лихвените проценти на банките. На въпрос ще тръгнат ли надолу лихвите по кредитите до края на 2012 година, тя изрази мнение, че банките и клиентът са двете страни на една монета. “Въпросът е какво правим с таксите, които се увеличават като брой и разнообразие, а и като сума. Те са пак разход на кредитополучателя“, сподели дамата. 

Мариана Кукушева подчерта, че това е факт, който съществува на българския банков пазар.  Има необслужвани кредити и със сигурност ще продължи да има. Ако бизнеса не може да ползва преференциални лихви, все по – трудно ще се обслужват ипотечните и потребителски кредити”, каза още шефката на Съюза на браншовите организации.

Позицията на банките се опита да защити шефката на ДСК Виолина Маринова и главният редактор на бутиково икономическо списание Йордан Матеев. Последният обясни, че причината за по – високите лихви по кредити е нас е, че България не членува в еврозоната. Според Матеев, страните от финансовата структура можели да теглят евтини заеми от Европейската централна банка, докато нашите трезори нямали право.

Виолина Маринова пък се опита да отрече факта, че е масова практика трезорите да увеличават лихвите по заемите самоволно и без да уведомяват клиентитите си.

Коментари