Общество

Малките полицаи от Пещера бяха на обучителен лагер

Написано от Пещераинфо

Децата от Детското полицейско управление в Пещера участваха в обучителен лагер заедно с връзстниците си от Пазарджик, Белово, Панагюрище и Велинград. По традиция лагерът се проведе на Юндола. В него участваха общо 65 малки полицаи.

На лагера децата  придобиха теоретико-практически  знания и умения за ориентиране в природна среда,  тактики за ходене на дълги разстояния при планински преходи, начини за построяване на заслони от налични материали, способности за сглобяване и разглобяване на палатки. Научиха се да правят различни видове алпийски възли,  припомниха си правилата за безопасно поведение в планината, оказване на долекарска помощ , пренасяне на пострадал в планински условия. Акцент бе поставен на опазването на гората от пожари и замърсяване. Децата надградиха и своите умения по „Полицейска лична защита“.

В обучението на  децата  участваха освен ръководителите на Детското полицейско управление към ОДМВР- Пазарджик и служители от сектор „Детска престъпност“ към ГДНП – инспектор Ваня Славчева, която е национален координатор на Програмата и инспектор Мария Раева. Сред гост-лекторите бе и Главният инструктор по Полицейска лична защита към Академия на МВР- Милен Генчев. На доброволни начала в обучението с много ентусиазъм се включиха Евгени Попов от  туристическо дружество  „Незабравка“ гр. Септември, доброволците  от Планинско спасяване гр. Пазарджик,  горски педагог от Учебно-опитно горско стопанство „Георги Аврамов“ с. Юндола, йога инструктор.

С провеждането на обучителния лагер в с. Юндола се постави финалния щрих на двугодишното обучение на третата група доброволци  по Национална превантивна програма „Детско полицейско управление“.

 

Коментари