Общество

Майка на 15, баба на 30

Бабата Светлана с малките леля и чичовци.
Написано от Добрина Димитрова

Пещера.15-годишно момиче от Пещера се превърна в национална новина, след като стана ясно, че е родило първото бебе на Пазарджик за 2019 г. Непълнолетната Мария Еленкова дава живот на малкия Рашко 3 часа и 40 минути след началото на новата година. В последствие се оказва, че това не е първото дете на момичето. Преди година тя вече е дала живот на друго момченце – Рамбо. За таткото не се знае много, обявеното име на бебето е с презиме и фамилия на майката – Рашко Мариев Еленков.

Непълнолетната майка живее в ромския квартал „Пирин“ в Пещера. Тя обитава общ дом със своите родители – 30 годишната Светлана Маринова и 34-годишният Рашко Еленков, чиито имена носи и новороденото.

Бабата не е смутена от появата на второ дете в семейството на дъщерята и обявява готовност да се грижи и за него, както и за по-голямото си внуче. Самата тя също е родила дъщеря си на 15 години. Освен Мария, има още 3 деца- едно момиче и две момчета, като най-малкото е на 5 години. Всички трудно говорят български.

В грижите за детето ще помага и 49-годишната прабаба, майка на Светлана.

Жените се справят сами. Мъжете във фамилията работят извън Пещера. Подготвени са за посрещане на най-малкия член на семейството.

Темата предизвика полемика не само в Пещера. Според повечето хора не е нормално това деца да раждат деца. За да има промяна обаче тя трябва да бъде поискана от самия етнос.

 

Коментари