Култура Любопитно Общество

Люба Шопова оглави комитета „Васил Левски“

Пещера.В Деня на народните будители в Пещера бе учреден общински комитет „Васил Левски“. Инициативата за това бе на кмета Николай Зайчев, но тя събра хора от различни партии, на различна възраст, с различен произход, за да се изпълни един от заветите на Апостола „Всичко се състои, според нас, в нашите задружни сили. Против тях не може да противостои и най-силната стихия. Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите задружни сили.“

В този дух се изказа и градоначалникът: Нека оттук нататък възродим духовността, да възродим вижданията на Левски, който даде себе си в името на родината. За нас е важно, че имаме подкрепата на Общобългарския комитет „Васил Левски“, за доброто начинание, което започваме, а именно да съберем средства за изграждането на паметник на Васил Левски в Пещера. Общината ще помага, но искаме всеки пещерец да се чувства съпричастен към тази инициатива, всеки да може да каже един ден, че е помогнал тук да има паметник на Апостола“.

В своето обръщение към присъстващите председателя на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев пък подчерта, че следващата 2017-та година, с подкрепата на правителството, е обявена за годината на Левски.Тогава ще се навършат 180 години от неговото рождение, а целта е до тогава в Пещера да има паметник на Апостола на свободата.

 

„Досега на него гледахме само като на иконата, идеала ни, образа към който всички се стремим, на който всички се кланяме, но като чели досега се обръщахме само към миналото. И изведнъж в тези трудни времена, нищо не може да събере нашия народ и да му покаже, че преди всико сме един народ, една плът и една кръв, и колкото повече се разкъсваме толкова по-тежко за всички нас.За това трябва да се обединим, но около какво, около кого? Започваме да прозираме, че тази основа, която ни дава възможност да стъпим всички заедно на земята се нарича Левски. Това са неговите завети, това е неговото дело.Всъщност всичко това, което Левски пише и говори.Това е идеология на българския национален дух“, каза още Васил Василев.

65 човека станаха учредители на комитета „Васил Левски“. Сред тях бяха народният представител Десислава Костадинова, общинският съветник Йордан Младенов, главният редактор на Пещераинфо Величка Ачева, уважаваните историци Стефан Попчев и Здравка Попова, много учители, директори на учебни заведения, общественици.

Присъстващите на учредителното събрание избраха пет членен Управителен съвет, в чиито състав влязоха директорът на ПГ“Васил Левски“, общественикът Лазар Грозданов, банкера Петър Ганчев, учителката Стефка Стоянова и бибилотекарката Люба Шопова. Именно Люба Шопова стана и председател на комитета заради близката връзка, която ежедневно има с пещерци и заради призванието и като служител в градската библиотека да допринася за просвещението на всички жители на Пещера, както и да популяризира делото на Левски.

Гост на учредителното събрание бе председателката на Общински клуб „Васил Левски“ в Пазарджик Цветанка Иванова.

Коментари