Криминално

Лоши новини от о-в Бали/Видео/

Написано от Добрина Димитрова

Българска група, занимаваща се с източване на лични данни от банкомати на територията на о-в Бали, е разбита след зрелищна акция на местната полиция, съобщава "Марица".

Зад решетките в момента се намират петима наши сънародници, които освен с престой в пандиза, са заплашени от глоба в размер на стотици хиляди долари. Арестуваните са Андрей Пейчев, Ивайло Трифонов, Георги Йорданов, Тодор Добрев и Варадин Попов/ бел. на ред. последните двама са родом от Пещера/.

Органите на реда продължават издирването на още един заподозрян нашенец, който е успял да избяга по време на ареста.

Екшънът, напълно достоен за сюжет на холивудска продукция, се разиграва на 3 февруари тази година. След активно проследяване в продължение на пет дни и достатъчно събрани доказателства под формата на свидетелски показания и видео кадри от района на банкоматите, полицейският екип влиза в действие.

Групата на нашенците обаче не се дава лесно и започва бясна гонка с патрулите на властите. Стига се до там, че единият от българите се блъска и разбива автомобила си на пътния участък, но въпреки това успява да се измъкне от лапите на ченгетата.

В крайна сметка, белезниците щракват за останалите петима, чиито домове са претърсени и в тях се открити още веществени доказателства за престъплението.

Българската група се е занимавала с източване на лични данни от банкомати посредством скимер устройство и рутер. Мишена на сънародните ни са заможни клиенти на острова, които идват като туристи, обясни пред местните медии директорът на полицията в Бали комисар Анди Феран, след разкриването на информацията на спецакцията.

Според сайтът coconuts.co ​у задържаните са окрити повече от 3000 пиратски банкомати, 788 милиона индонезийски рупии в брой, лаптопи и различни перуки, използвани за извършване на престъпленията.

Смята се, че всички банкноти са изтеглени от банкомат, въпреки че не е ясно точно колко пари са успели да присвоят.

Полицията все още търси шестия мъж, а другите пет заподозрени са застрашени от до 6 години затвор и глоби до 6 милиарда рупии (429 303 щатски долара).

Остров Бали е известен с лошата си репутация относно конфиденциалността на личните данни, тъй като системата за сигурност на банкоматите е примитивна и лесна за разбиване. Разкриването на българска група пък съвсем не е новост за местната полиция, в чиито регистри през последните години фигурират десетки наши сънародници, уличени в източване на банкомати и други киберпрестъпления.

Коментари