Общество

Летен православен лагер за ученици от ОУ „Петко Р. Славейков“

Написано от Пещераинфо

За поредна година от 17-ти до 20 –ти август ученици от ОУ „Петко Р. Славейков“ участваха в летен лагер, организиран от църковното настоятелство при храм „ Успение Богородично“ в Пещера.

Учениците са участници в извънучилищната форма Религия-Православие, която се организира от църквата с подкрепата на училището, поясни директорът на училището , Пенка Христоскова.

Отец Георги, който води занятията на групата, бе основният вдъхновител и организатор на събитието.

Около 30 ученици и родители бяха настанени в горноводенския манастир „Св.Кирик и Юлита“.

Всеки ден започваше със сутрешна и завършваше с вечерна служба в църквата на манастира с основни участници учениците.

Благодарение на добрите контакти, енергията и организацията на отец Георги, малките християни посетиха някои от духовните християнски центрове на Православието в региона на Асеновград,  оставили ярка следа в запазването на православната вяра през вековете:
• Бачковски манастир- след като се поклониха на чудотворната икона и мощите на многобройни светци, учениците бяха приети в специалната зала за гости на манастира , където всеки получи почерпка и подарък, икона на Св. Богородица.

• Мулдавски манастир- в момента манастирът е в основен ремонт, но е място където в годините на Възраждането Васил Левски е намирал подслон и подкрепа.

• Араповски манастир- специално за групата от Пещера бяха извадени мощите на Св.Неделя и всички се поклониха пред тях.

• Манастирски комплекс „Св. Троица“ в местността „Кръстова гора“- църквата, кръста, 12-те параклиса на апостолите, аязмото, бяха местата ,посетени от групата , с вяра за
енергията на това свято за всеки православен християнин място.

Групата от Пещера отново бе удостоена със специално внимание –всеки получи подарък икона на Св. Троица, нагръдно и настолно кръстче.

• Кукленски манастир „Св. Св. Козма и Дамян“- известен с аязмото с лековита вода, с книжовната и калиграфска школа

И през новата учебна година 2022-2023 ще продължим да подкрепяме извънучилищната форма Религия-Православие, организирана от настоятелството на храм „Успение Богородично“. Все повече ученици от училището ни проявяват интерес към нея,  а заслугата е основно на отец Георги, който с благост , добронамереност и богоугодни дела успява да привлича все повече деца към православната вяра, уточни директорът на училището.

Коментари