Култура

Костадин Филипов представя дебютна стихосбирка в Пещера

Пещера. Костадин Филипов представя дебютната си стихосбирка „На дъх от лятото“ на 13 юни в Пещера по покана на Библиотека при НЧ ”Развитие-1873”

Костадин Филипов е роден в град Велинград. Средното си образование завършва през 1997 г. в родния си град със специалност „Икономика и мениджмънт“ в ОСОУ „Св.св. Кирил и Методий“, а бакалавърска степен по специалността „Българска филология“ защитава в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ през 2001 г. До 2002 г. в същото висше учебно заведение защитава две магистратури по специалностите „Българистика“ и „Журналистика“. Има завършен курс за журналисти на фондация „Томсън Ройтерс“. 
През 1994 г. още на 15-годишна възраст Костадин Филипов стартира свое собствено радиопредаване в радио „ЧЛК“ в родния си град. Там работи до 1997 г. През същата година, вече навършил 18 години, започва професионалната си журналистическа кариера като водещ и редактор на новините в Обединени радиостанции Канал КОМ в град Пловдив.
През септември 1999 г. Костадин Филипов става лице на телевизия Евроком България. Водещ и продуцент е на новините на телевизионния канал до 2003 г. От април 2003 г. се присъединява към журналистическия екип на Нова телевизия. Репортер и водещ е в новинарската емисия „Календар“. В Нова телевизия остава до ноември 2011 г., където работи и като продуцент на „Новините на Нова“ и на „Темата на Нова“. От 2011 г. професионалния му път следва в новините на TV7. В същата медия е водещ и редактор на публицистичното предаване „Дневен ред“ както и сутрешния блок на телевизията „Добро утро, България“. Водещ е на централните новини по TV7.
През януари 2015 г. се присъединява като автор и редактор в онлайн изданието ДЕЛО.БГ (delo.bg), където публикува свои статии и новинарски материали.
В чисто ново амплоа – като поет, журналистът и телевизионен водещ Костадин Филипов представя дебютната си стихосбирка „На дъх от лятото“ (ИК „Персей“), върху която работи повече от три години. Редакторка на стихосбирката е знаменитата поетеса Маргарита Петкова, именно тя му е подала ръка за осъществяване на проекта.

Автор на картината на корицата и на вътрешните графики е талантливата художничка Мирослава Захариева.

„На дъх от лятото“ съдържа 48 лирически откровения, с които автора ни повежда на едно вълнуващо пътуване през изгарящи чувства и човешки вселени .
Стиховете на Костадин Филипов са празник на духа и интелекта, но също и на чувствата. Докосването до поезията му е магия, която превръща читателя във философ, творец и мечтател. Потапя се в слова от нежност, разтваря се в морска пяна и се преражда в утрешния ден с вяра в нова любов. 
„Поезията не ми е чужда. Първата книга, която дядо ми ми подари е "Моторни песни" на Никола Вапцаров.
Всичко, което съм таял в себе си, съм го излял в една книга” разкрива автора .

Коментари