Институции

Корупция и при храната за социално слаби

Написано от Пещераинфо

Сигнал до главния прокурор на републиката, който ще бъде дублиран с такъв до Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) ще подаде ген. Атанас Атанасов във връзка с последните раздавани на социално слабите хранителни пакети, съобщи той в Пазарджик.

За съжаление, ако човек иска да разбере нещо за корупцията в България, трябва да търси информация от чужди издания, заяви ген. Атанасов. А истината е, че корупцията е едно много тежко явление, което всяко правителство наследява и модифицира. По думите му, ако корупцията у нас се отчита като намаляла, то е защото за корупция се смята само тази, в която властта не участва.

Във връзка със сигнала, който смята да подаде до главния прокурор и ОЛАФ, Атанас Атанасов припомни, че кампанията започна с обявяване, че с европейски пари ДФЗ ще раздаде помощи (продукти от първа необходимост) на лицата в неравностойно положение (социално слабите). Бюджетът, отпуснат от Европейската комисия за тази цел, е 27, 389 млн. лв. Всичките шест позиции от обществената поръчка на МЗХ, били спечелени от една фирма. В предмета на поръчката било фиксирано доставка на максимално количество продукти, а критерият за възлагане – най-ниска цена.

Позицията за доставка на захар, напр., е спечелена на цена 1.93 лв. В същото време продажбите на борсата са по 1.66 лв. за пакет. При позиция „олио” фирмата печели на цена 2.71 лв., а на борсата се продава за 2.41 лв. Разлики има също при лещата и конфитюра. Ако тези пари бяха раздадени на хората, те щяха да си купят 500 000 пакета повече захар на борсови цени, например, заяви Атанасов.

Сигналът до главния прокурор той възнамерява да изпрати и до ОЛАФ не само защото в случая се касае за европейски пари и задача на ОЛАФ е да се бори със злоупотребите с такива, а и защото смята, че това ще накара родната прокуратура да се задейства.

Коментари