Култура Любопитно Общество

Конкурс, занаяти, огън – тази година на събора

Пещера.В рамките на традиционния събор на „Св.Константин“ тази година ще се проведе фолклорен конкурс. Идеята бе обсъдена на две поредни заседания на Консултативния съвет по култура към кмета. Тя вече е е факт и на 30 юли ще се проведе първи регионален фолклорен събор на народното творчество„Св. Константин” 2016 г. Конкурсът ще се проведе в 3 категории – танцов фолклор, певчески фолклор,  инструментален фолклор – кавал, гайда, тамбура, гъдулка. Участниците ще са разделени в категории по възрастови групи.

За първи път ще има и алея на занаятите – вече има проявен интерес от производители на носии и музикалн интструменти, които искат да демонстрират уменията си на Курорта. Освен това 4 състава вече са заявили участие в конкурсната програма, сподели Николай Балабанов, на който е възложена организацията на мероприятието. За участие е предвидена символична такса от 7 лв. за индивидуални изпълнители и 15 лв. за групи. На победителя ще се връчва Гранд при статуетка и парична награда. Изпълненията ще се журират от тричленно професионално жури.

Програмата предвижда началото на събора да е в 10.30 часа. Конкурсната програма ще продължи до 16.30, половин час по-късно ще започне гала коцертът на лауреатите. След тях е предвидено народно веселие с оркестър.

В 20.30 ч. ще бъде ритуалът по запалване на традиционния летен огън. След това ще започне рецитал на изявен народен певец.

 „Целта е съхранение и развитие на занаятите,  танцовия и певчески фолклор. На събора няма да има чалга“, коментира Николай Балабанов.

Дългогодишният музикален педагог Стефка Стоянова пък предложи за мото на събора изречението „Духовността е красотата на България“.

 

Коментари