Общество

Колеги и приятели казаха последно сбогом на Васа Ганчева

“София, улиците й, приятелите ти, ние няма да бъдем същите, Васе, след като тебе вече те няма. Твоят дом беше винаги отворен по всяко време, масата сложена и колко пъти сме плакали на рамото ти“. Това сподели композиторът Стефан Димитров в прощалното си слово на поклонението пред тленните останки на режисьора, телевизионния критик и преводач Васа Ганчева във фоайето на Народния театър “Иван Вазов“, съобщи DarikNews.
“Ти имаше една – единствена любов и това беше телевизията, твоите предавания имаха в годините милиони зрители. А когато дойде и нашият ангел, и се срещнем отново в един по-добър свят, ще бъдем пак заедно на една маса и пак на чаша вино“, каза още развълнуваният Стефан Димитров.
Във фоайето на Народния театър, над затворения ковчег, Васа гледаше от голямата фотография с присъщата си достолепна осанка и малко скрита усмивка, съобщава БГНЕС.
В последния й път я изпратиха Стефан Данаилов, Вежди Рашидов, Богдана Карадочева, Йорданка Христова, Емилия Радева и Васил Стойчев, Миряна Башева и Милена Йоич, Иван Попйорданов и Уляна Пръмова, музиканти, артисти, художници, писатели, колеги.
Певицата Богдана Карадочева беше особено разстроена и само каза “защо има толкова злоба и толкова голяма бездуховност“. А Иван Попйорданов отсече с присъщата си категоричност – “ние сме държава на убийци“.
Васа Ганчева ще бъде погребана в Централните софийски гробища в парцел № 1, където са погребани видните български културни дейци.
БГНЕС припомня, че режисьорът, преводачът, телевизионният критик Васа Ганчева почина след четвърта коремна операция в “Пирогов“. Според проф. Ганчева, един от световните скандинависти, сестра й не е могла да преодолее обидата, която й беше нанесена и това я е сринало физически.
Телевизионният критик Васа Ганчева бе приета по спешност в столичния медицински институт “Пирогов“ на 22 юни с остри коремни болки за операция. Диагнозата й бе преплитане на червата, като докторите съобщиха тогава, че операцията е минала успешно.
Васа Ганчева е родена на 29 април 1946 година в София. Води различни предавания като “С Вас е Васа“ и “Вкусът на живота“. Режисира, пише сценарии и играе в различни филми. Тя беше единствената българка, докоснала се и до преподавателя Ингмар Бергман, един от най-знаменитите режисьори и драматурзи на 20-век. Беше и негов преводач. Отиде си една личност с наистина европейска култура и образование, човек с много приятели и заедно с това с лична позиция, която не беше особено харесвана от за кратко “любимците“ на деня. И те си отмъстиха, като я нараниха дълбоко, а Васа Ганчева, колкото и да не показваше това, като интелигентна личност беше всъщност един емоционален и раним човек.

Коментари