Институции Общество

Кметът Николай Зайчев по актуални теми пред радио Фокус

Написано от Пещераинфо

Николай Зайчев, кмет на Община Пещера, в интервю за дневния информационен блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“

Водещ: Г-н Зайчев, какви ще бъдат културните акценти в Община Пещера през предстоящите летни дни?
Николай Зайчев: Те не са чак толкова много като време до края на лятото, но наистина смятам, че сме се погрижили, както вие представихте вашия анонс, за нашите съграждани и гостите на Пещера, защото културният туризъм за нас е изключително важен, така че важни са и събитията, които предстоят. В края на тази седмица, в петък на 16 август на нашата крепост Перистера се провежда „Перистера в музика“ или това е класическият ни фест, който правим с класическа музика с участие с трио „Кантабиле“ и дуо „D`Amore“. Това са представители на Старозагорската опера, хора, които се надявам да ни забавляват. Триото е с пиано, флейта и цигулка и арии, които ще изпълнят дуо „D`Amore“. Едно събитие, което се очаква с голямо нетърпение от любителите на класическата музика в нашия град и от гостите разбира се на града ни.

Самата Перистера се превръща в място за културни събития на фона на древната крепост. Изключително красиво звучи и класическа музика, и фолклор, и разбира се, и рок музиката, която ще бъде на следващия петък, на 23, когато е „Рок на крепостта“, в който пък ще вземат участие „Рокучилище“ – една инициатива на наши ученици в Пещера, плюс групата „Войс енд фингърс“ от София и пиронът на вечерта ще бъде „Диана Експрес“ – нашите пионери в рок музиката в България. Надявам се, че тези две събития на крепостта ще доставят удоволствие на нашите съграждани в края на месец август. Ще приключим културната ни програма на 30-ти с пътуващо лятно кино на БНТ. Зрителите на централния площад ще видят филма „Прогноза“ с участието на Асен Блатечки, Стефан Щерев и Теодора Духовникова. Надявам се, че тези три събития като акцент и в края на месец август ще доставят удоволствие на нашите съграждани и гостите на града.
Водещ: Г-н Зайчев, кои са по-големите събития в културен план, придобили устойчивост във времето, и които Община Пещера ще продължи и тази година?
Николай Зайчев: Ние утвърдихме последните години освен това, което споменах до момент, Международният фолклорен фестивал, който беше в края на миналия месец, на 30 и 31 юли, а именно фолклорен фестивал с участието на групи от целия свят. Едно пряко взаимодействие, в което си партнираме с Община Пловдив и групите, които присъстват и на техния фолклорен фестивал. Тази година имахме забележителни групи също от три континента. Другото събитие, което сериозно присъства вече в нашия културен календар в летните месеци, е несъмнено регионалният фолклорен фестивал на Свети Константин. Тази година той беше в последните почивни на юли. Това беше 27 и 28 юли. Едно събитие, което се превръща във все по-мащабен фест на фолклора, тъй като тази година имахме 140 индивидуални участници и групи, 900 изпълнители от цялата страна плюс представители на Македония като международно участие. Смятам, че това събитие също заслужава необходимото внимание. Разбира се, празниците, които ние празнуваме – Празникът на цветята и на виното отново на крепостта Перистера, което се утвърждава както вече казах като едно място за културни събития, смятам, че културният живот на община е изпъстрен и през летните месеци, и през пролетните месеци със събитията, които са свързани с празника на града от Априлските празници до 6 май, когато е кулминацията, също изключително важно. И в края на годината Коледните ни празници, които също се утвърждават като традиционни празници и създават настроение предколедно за нашите съграждани.
Водещ: Г-н Зайчев, колко са институциите, които развиват културна дейност на територията на общината?
Николай Зайчев: Основно за културата на общината и за нашата самобитност се грижат трите читалища в трите населени места: Радилово, Капитан Димитриево, и разбира, се Пещера, които развиват не само самодейност, но и посрещат професионални състави, театри, гостуващи театри от цялата ни страна. Освен това, Център за работа с деца – това е един бивш Младежки дом, който развива над 7 вида изкуства различни, и това също ни прави малко по-мащабни заедно с нашия ансамбъл „Славейче“, който е национален ансамбъл, представител на нашата община на национални и международни събития от този характер.
Водещ: А какво е състоянието на тази база за култура?
Николай Зайчев: О, това е много важно и аз се радвам, че ми задавате този въпрос. Защото Центърът за работа с децата, това, което казвам, че е бившия Младежки дом, успяхме да го санираме по европейската Програма „Региони в растеж“, като направихме цялостен вътрешен ремонт, облагородихме цялата сграда, превърна се наистина в едно място, където нашите деца да развиват своите творчески умения. Даваме необходимите средства за трите читалища. Независимо, че сградата на пещерското читалище си е собственост на самото читалище, едно от първите нещо, които направих като кмет беше да облагородим самата сграда, да я боядисаме, да направим цялостен ремонт. Същото се отнася и съответно за другите две читалища. Освен това, художествената ни галерия и музея, който имаме, също спомагат за развитието на културата. В момента подготвяме докладните за Общинския съвет за озвучаване и осветление на едно от селските ни читалища, както и да бъде закупено и озвучаване на Художествена галерия „проф.Веселин Стайков“, която е в центъра на града ни. Смятам, че институциите работят на пълна пара и удовлетворяват общо взето изискванията на нашите съграждани по отношение на културния ни живот.
Водещ: Имате ли намерения и идеи за обогатяване на културния календар на Пещера?
Николай Зайчев: Разбира се, че желание има, то е въпрос и на средства. От година на година се отделят все повече средства в областта на културата, и смятам, че това е необходимо за всяко едно населено място да развива културния живот, да развива традиции. Различни фестивали се правят и в другите две население места Радилово и Капитан Димитриево. Дори в Радилово установихме едно уникално събитие – Празник на кешкека, който е септември месец, наистина фестивал, който събира от всички области, близки до Пещера народните традиции. Така че наблягаме в културния живот, защото не може само да се мисли за работа, трябва да има и душевна наслада от това, което се случва на нашата територия.
Водещ: Какви инфраструктурни проекти предстои да бъдат финализирани през летния сезон?
Николай Зайчев: В утрешния ден е държавната приемателна комисия на един от най-големите проекти на територията на нашата страна, именно Проект за строителството на нов завод на фирма „Биовет“ АД по Плана „Юнкер“ за 150 милиона евро. Това е най-голямата инвестиция на територията на България. Утре е държавната приемателна комисия на този завод. Надявам се, че ще имаме възможност да видим представителите на Европейската комисия, евентуално на министър-председателя на откриването през септември месец.

А колкото до инфраструктурните проекти, които касаят Община Пещера, приключваме най-накрая в края на този месец, на 31-ви, нашето околовръстно шосе, „Хан Пресиян“ улицата, която се явява околовръстно шосе, която е над 2.5 км. Забавихме се малко с едно кръгово кръстовище, което трябваше да направим точно във връзка с тази инвестиция на „Биовет“, но приключваме до края на този месец. Това е един 5-милионен проект, много сериозен, много тежък за изпълнение. По отношение на санираните по „Региони в растеж“ по Енергийна ефективност 2 за прилежащите райони, приключваме подготовката и започваме санирането на три многофамилни жилищни сгради и една общинска. Разбира се, работим и по-малки проекти, които са свързани с изграждане на нови улици в населените места – в село Капитан Димитриево три нови улици ще бъдат асфалтирани. Очакваме, тъй като в момента сме в етап на обществени поръчки по Плана за развитие на селските райони на ул. „Иван Вазов“, ул. „Кьосе Иванов“, които са важни улици от нашата инфраструктура, и една спортна площадка в техникума „Атанас Ченгелев“, нещо, което е изключително важно за развитието на спорта в нашата община.

И не на последно място започнахме и в момента сме пред завършек на нов административен център в кметството в село Радилово – нещо, което ще бъде в полза на нашите съграждани от село Радилово. Разбира се има и по-дребни проекти: бутикови паркове, ремонтни дейности, които са свързани с училищна инфраструктура, с инфраструктура градинки и паркови зони. Работим активно, защото сега е сезонът за активната работа в инфраструктурните проекти.
Водещ: Г-н Зайчев, понеже с вас говорим за инфраструктура, вие сте казвал в предишен наш разговор, че за разлика от много други държави България изостава в инфраструктурно отношение, и ако кохезионната политика не се развие, ще бъдем наистина ощетени. Как коментирате политиката на Европа по отношение на местните власти към настоящия момент?
Николай Зайчев: Много разширихте нашия разговор, но пък за мен е удоволствие да коментирам тази тема. Знаете, че съм в Комитета на регионите, един от 12-те кмета, които представляваме България в Комитета на регионите. Или това е представителството на местните власти в Европа. Изключително важна политика за нас е кохезионната политика, защото това е политиката, която гарантира уеднаквяването на начина на живот както в Европа, така и в България. Не е случайно, че ние като сравнително изостанала страна по отношение на инфраструктурата, се опитваме и в бюджета на Европейския съюз да бъде залегнала кохезионната политика с повече средства. Смятам, че и нашите евродепутати успяха да издействат една доста сериозна цифра, която е да следващия бюджет. Разбира се, тепърва предстои той да бъде утвърждаван. Доколкото имам информация, това ще се извърши при председателството на Германия. Тогава съответно ще бъде окончателно приет и бюджета на Европейския съюз. Важно е, защото по отношение на базовата инфраструктура, както пътна, така и жилищна, но основно в екологичната инфраструктура ние изоставаме на доста по-лошо ниво сме, отколкото Централна Европа, да не говорим вече и за Западна и по-развитите държави. Така че кохезионната политика по отношение на България е изключително важна и за развитието на целия наш Източен регион.
Водещ: Европейският съюз ни отпусна милиони евро заради кризата. Какво е вашето мнение за реакцията на държавата и мерките, които се предприемат към настоящия момент?
Николай Зайчев: Аз смея да твърдя, че поне в регионален план с областната епизоотична комисия работим много добре в това отношение. Бяха предприети мерки. Знаете, че в Пазарджик гостува и министър-председателят във връзка с действия на кметове от Пазарджишка община. Бяха предприети необходимите действия, и дори в днешния ден абсолютно актуално оказваме съдействие на ветеринарно-медицинските специалисти във връзка с осъществяване на мероприятията за недопускане на разпространението на Африканската чума по свинете. В днешния ден вече в Община Пещера ние направихме необходимото съдействие на ветеринарните органи, и в село Радилово в утрешния ден и Капитан Димитриево. Но при нас нещата като че ли не са чак толкова грандиозни, защото малко са животните, които са на територията на общината – общо 66 животни, от които 13 са в града, в Радилово – 12 и 31 в Капитан Димитриево. Информацията, която до вчерашния ден имахме и днес комисията, която минава, се потвърждава – животните, за които споменах като бройка, вече са умъртвени. Така че при нас проблем в това отношение няма. Имаме сериозен свинекомплекс с над 1 100 прасета, така че и ние сме пък длъжни да защитим и това производство, което е на територия на нашата община. Смятам, че адекватно реагирахме на областно ниво, и разбира се, и на общинско. В много пряка връзка сме с Областната дирекция по безопасност на храните. И смятам, че действията, които са предприети на този етап, са абсолютно адекватни и навременни.

Йоланда ПЕЛОВА

Коментари