Институции

Кметът на Пещера Николай Зайчев се срещна с деца, които не искат да ходят на училище и техните родители

Пещера. След направените обходи по Междуинституционалния механизъм за обхват на учениците са регистрирани 19 категорични отказа за връщане в училище на лица, подлежащи на обучение. 7 от тях са момичета, които вече са създали семейство, бременни са или имат деца. Останалите 9 са деца, които прекарват времето си между България и чужбина, учили са няколко класа в българско училище и смятат, че не е нужно да учат повече.

„Процесът за връщане в училище е факт. Това е въпрос на държавна, респективно и общинска политика с приоритет. За това поисках тази среща с вас. Искам да разберете колко важно е за вас и вашето бъдеще да учите, да бъдете образовани, в училище да получите професия. Няма да се толерират случаите на деца, които не ходят на училище или детска градина.“ Това каза на родителите и децата кметът Зайчев. Градоначалникът попита присъстващите родители дали те самите са учили, при което отговорът на всички бе, че са неграмотни и никога не са учили и не искат същата съдба за своите деца.

В разговора участваха заместник-кметът Зехра Алиш и образователният експерт Диана Балканджиева. На по-големите ученици, които са завършили 8-ми клас, но са напуснали училище и вече работят бе предложен вариант с вечерно обучение в професионална гимназия.

Индивидуалните консултации ще продължат, за да може тези 9 деца да получат своя шанс да се образоват и респективно да се реализират на пазара на труда.

Община Пещера е сред общините, които бяха отличени в работата си по връщане на децата в училище.

Коментари