Култура Любопитно Общество

Кметълските истории бяха разказани и в Пещера

Пещера.Нашумялата книга „Кметълски истории“ на бившия кмет на община Каварна Цонко Цонев беше представена в Пещера. Пред присъстващите рокаджии авторът сподели интересни и любопитни случки, някои от които са останали извън кориците на книгата му „Кметълски истории“, но добави, че „тези истории продължават“. В четиринадесетте глави на сборника си Цонко Цонев описва различни случки, станали извън сцената, при гостуванията в Каварна на световни рок звезди като Рони Джеймс Дио, Глен Хюз, Алис Купър, Николай Расторгуев. В книгата е отделено подобаващо място за Кембъла, „Любе“, Б.Т.Р. и Санеца, Емир Костурица, „Апокалиптика“, „Моторхед“, Алис Купър, „Меноуър“, „Аксепт“ и много други. Специално внимание е насочено към женските гласове в рока – Доро Пеш, Таря Турунен и Шарън ден Адел от „Уитин Темптейшън“. От книгата запалените рок фенове ще научат повече и за колата с автографите на Кметъла, която той сам нарича „моят музей на колела“, както и за блоковете, изрисувани с ликовете на известните рокаджии. Книгата изглежда по-емоционална и стойността с цветното си приложение от фотографии на Рони Джеймс Дио, Глен Хюз, Скорпиънс, Джон Лоутън, Кен Хенсли, Дийп Пърпъл и други.

За чудесен музикален фон на срещата послужиха изпълненията на Михаил Паев и Христо Глушков. А кметъла получи специален подарък от кмета на Пещера Николай Зайчев. Цонко Цонев ще се върне в нашия град за първия рок фест на 1 октомври.

Цонко Цонев беше кмет на община Каварна през периода от 2003 до 2015 г. През 2005 година е избран за Мъж на България за 2005 г. Фен е на рок музиката и инициатор на ежегодния фестивал „Каварна рок фест“ – сочи се като градоначалникът, който прочу Каварна като столицата на рока. По негова покана България посещават над 100 световноизвестни групи и музикални изпълнители. Сега Цонко Цонев е адвокат в адвокатската колегия в град Добрич и е специалист по гражданските дела.

 

Коментари