Институции

Класна стая на открито в ОУ“Патриарх Евтимий“

Класната стая на открито

Пещера.13 доброволци от Филаделфия, САЩ, прекараха една седмица в Пещера и по-специално в ОУ”Партиарх Евтимий”. Както се похвалиха от самата фондация,довела чужденците, в тези няколко дни те построиха беседка и четири маси с пейки за класна стая на открито. Доброволци и ученици си организираха и първите Пещерски олимпийски игри. В тях се включиха над 30 деца. За сътрудничеството между училището в Пещера и фондация „Пинк” ни разказа директорът на школото Елена Ацинова.
Как се стигна до това сътрудничество с фондация „Пинк”?
Ние си сътрудничим от миналата година. Това стана благодарение на нашия бивш ученик Костадин Карамаринов, който работи във фондацията. Той дойде в края на 2013-та година и ми предложи да работим с „Пинк”, която е е българо-америкаканска фондация за работа с деца. Половин година след това не получих нова информация, нито пък бяхме в контакт и реших, че нищо няма да стане. Тогава Костадин отново се появи, вече с конкретни идеи. През миналата година искаха да направят съоръжение за забавление на деца- дървени кули с въздушен мост между тях, но от общината обясниха, че има ограничение в една от наредбите на МРРБ, което не позволи това съоръжение да се изгради в двора на училището.
Осъществихте ли изобщо дейност през 2014-та?
Осъществихме.Но трябва да кажа, че в началото, когато поискахме родителите да подпишат декларации за съгласие, при нас се върнаха едва 7 такива. Това определено ме притесни, защото от Щатите щяха да пристигнат два пъти повече доброволци. Нямаше никакъв интерес. А заниманията, които предложиха от фондацията бяха интересни- рисуване, изучаване на английски, музика, спортни игри, според интересите на децата.
В крайна сметка първия ден дойдоха 5 деца- вяла работа. Тогава решиха да ремонтират пейките, кошчетата за боклук.Направиха две нови пейки, смениха баскетболните табла. Интересно предложените занимания явно станаха популярни и от втория ден децата започнаха да прииждат, въпреки че учебната година вече беше завършила. От целия град идваха деца.
След това през учебната година, през седмица идваха хора от фондацията, които по два часа водиха занимания по английски, но не както се провеждат стандартните учебни часове. Децата изучаваха езика в игрова обстановка.
Тази година поискаха ние да предложим идея какво могат да направят. Тогава казах на ръководителя на фондацията,че имам мечта – за класна стая на открито. Две години кандидатствахме с проекти по ПУДООС, но не ги одобриха. Представителят на „Пинк” ме попита как я виждам, аз му я описах, а по-късно и нарисувах. Така се стигна до изграждането на беседка и няколко маси с пейки и дъска- всичко от дърво. Организацията осъществи нашият бивш ученик Костадин.
Тази година като дадохме декларациите за информирано съгласие нямаше отказ, идваха дори и ученици от ЕГ”Бертолт Брехт”.
След края на учебната година пристигнаха 14 доброволци от Филаделфия.От тях 6 бяха деца-връстници на нашите ученици. Четирима бяха тук и миналата година.
Помагат ли тези дейности в изучаването на английски език?
Много помага. Въпреки малките си познания по езика те се опитват да говорят. Попадането в езикова среда е много важно. Нашите гости провокират учениците ни да не се срамуват, когато говорят на английски. Дори, когато кажат някоя дума неправилно ги спират и ги карат да я повторят докато не я произнесат правилно. Те са много сърцати, добри хора и грижата за децата им идва от вътре.
Само в Пещера ли стояха Вашите гости?
Не, ходиха до Пловдив, а последният ден ги водихме на Цигов чарк. Изключително са впечатлени от природата тук, много им харесва България. Но нямаха много време за отпускане.Прекарваха по 10 часа дневно в училището с децата. Хранихме се заедно тук.
Догодина ще се върнат ли?
Да, това което правим заедно е пет годишен проект. Сега имаме задача да решим какво искаме да правим догодина. И през новата учебна година ще има дейности. Те ще бъдат по – богати от миналата, защото направиха анкета сред децата.Ще има пак изучаване нап английски, изобразително изкуство и изработване на бижута, както и тенис на маса.

Коментари