Общество

Кирил Домусчиев участва в климатичен форум по покана на Клинтън

Написано от Пещераинфо

Сигурността в осигуряването на храна за населението е един от глобалните проблеми на нашето време. Изказвам благодарност на президента Бил Клинтън (1993 – 2001 г.) и държавния секретар Хилъри Клинтън (2009 – 2013 г.) за поканата им да говоря пред лидери от бизнеса и гражданското общество на срещата Глобална Инициатива на Президента Клинтън през 2022 г.

Това написа в профила си във Facebook председателят на КРИБ и главен изпълнителен директор на „Хювефарма“ Кирил Домусчиев след участието си в кръглата маса на Clinton Global Initiative (CGI), фокусирана върху разрешаване на глобалните климатични проблеми. Инициативата на бившия американски президент стартира през 2005 г., за да превърне идеите в действия⁠ – създаване на ново пространство, където лидери от различни сектори могат да се ангажират публично, да формират партньорства и да предприемат действия заедно. Оттогава партньорите в общността на CGI са поели повече от 3700 ангажимента за действие, които са оказали влияние върху живота на над 435 милиона души в повече от 180 страни.

За мен беше удоволствие да се присъединя към ръководената от президента Клинтън кръгла маса на Clinton Global Initiative (CGI) по тема, фокусирана върху разрешаване на глобалните климатични проблеми. На срещата споделих като пример успеха, чрез който ръководената от мен компания „Хювефарма“ се стреми към нетно нулево въглеродно въздействие, без това да повлияе на растежа и стабилността на глобалния й бизнес“, написа Кирил Домусчиев.

Като член на Консултативния съвет на CGI ще продължа да работя и защитавам позициите, изказани от мен на този глобален форум, и приканвам колегите си да поемат също ангажименти за разрешаването на глобалните предизвикателства чрез иновации и лидерство“, добави той.

По време на кръглата маса в рамките на Глобалната инициатива на президента Клинтън българският предприемач призова света към иновации с цел осигуряване на надеждни доставки на качествена и питателна храна, които да устояват на поредиците от дестабилизиращи кризи. Той призова лидерите да работят за гарантиране на сигурни доставки на храни чрез иновации, сътрудничество и дългосрочно планиране, което да осигури посрещането на глобалните хранителни нужди, които се очаква да се удвоят до 2050 година.

Кирил Домусчиев, главен изпълнителен директор и съосновател на „Хювефарма“, призова света към иновации с цел осигуряване на надеждни доставки на качествена и питателна храна, които да устояват на поредиците от дестабилизиращи кризи. В коментар по време на срещата на Глобалната Инициатива на Президента Клинтън през 2022 г., Домусчиев призова света да посрещне общите предизвикателства, свързани с глобалната експанзия на пазара на храни в условията на непрекъснати дестабилизиращи глобални събития.

Домусчиев призова лидерите да работят за гарантиране на сигурни доставки на храни чрез иновации, сътрудничество и дългосрочно планиране, което да осигури посрещането на глобалните хранителни нужди, които се очаква да се удвоят до 2050 г.

Трябва да гарантираме, че светът се препитава със здрави животни, осигуряващи безопасна храна“, каза Домусчиев. „Животинският протеин остава основен компонент в храненето на човека, особено след като все повече хора навлизат в средната класа и развитите икономики.“

Докато развиваме иновациите в храненето на селскостопанските животни, необходими за посрещане на нарастващото търсене, трябва също така да инвестираме и в хранителни алтернативи“, посочи още Домусчиев. Той акцентира върху възможностите за иновативни технологии за устойчиво производство на необходими хранителни вещества, като например производството на Омега-3 чрез микроводорасли, както и други хранителни компоненти, които могат да се произвеждат чрез биотехнологии и ферментация.

Домусчиев подчерта взаимната връзка между устойчивите бизнес практики и устойчивото производство на храни, като даде пример с инвестициите на „Хювефарма“ във възобновяеми енергийни източници. Компанията започна с една слънчева електроцентрала от 25 мегавата през 2021 г., която постепенно ще се разшири до 190 мегавата до 2023 г. Допълнително планирани инвестиции ще увеличат капацитета от фотоволтаици до 300 MW, което е в съответствие с амбицията на „Хювефарма“ да постигне целите на Парижкото споразумение за климата.

Бизнесът, правителството, филантропията и неправителствените организации имат своята роля в подпомагането на бъдещите поколения да имат по-добър шанс за добър и здравословен живот. Ние вярваме, че безопасната и здравословна храна и здравословната околна среда са основополагащи за постигането на тези цели“, каза Домусчиев.

 

Коментари