Култура Общество

Карнавале гониха злите сили в Радилово

Радилово.Обичаят Карнавале беше показан в Радилово за първи път след десетки години на забрава. Млади момичета и момчета от пещерското село пресъздадоха това, което техните предци са правили на Сирни Заговезни. За обичаят радиловци научават, благодарение на издирвателната дейност на работещите в местното читалище „Зора“ и музеят.

„Работата ни при издирването бе доста трудна, поради факта че някогашните участници в обичая са отдавна отишли от този свят отнасяйки със себе си и опита си. Но въпреки това нашите възрастни хора, които вече са над 80-сет годишни успяха да си спомнят някои персонажи от своето детство. Благодарение на възрастните хора от селото, благодарение на профисионалистите от Регионалният исторически музей, които ни даваха ценни съвети за автентичност на персонажите и благодарение на нашите прекрасни младежи, благодарение на множеството литература която бе издирена по темата ще пресъздадем всички ритуали правени на „Сирни заговезни”  в Радилово.Този ден е почитан и в миналото и днес със паленето на огньове – сирници, искането на прошка,храната на трапезата -баница със сирене, яйца,ритуалът ламканица с халва. В миналото рано сутринта на този ден младежите са събирали сухи дърва, нареждали ги на тепе на мегдана и запалвали огъня сирница.

На този ден младите семейства ходят на гости у кумовете и родителите да искат прошка. Целуват ръка на по- старите и казват три пъти Прощавайте и получават отговор също три пъти Господ да прощава. Кумовете и родителите ги канят на трапеза с парени яйца и баница със сирене.Вечерта цялото семейство се събира да заговява. На децата се извършва ритуала ламканица. След вечеря мъжете излизат на двора и стрелят с пушки с което оповестяват началото на заговяването. Жените  изхвърлят черупки от яйца пред вратите на комшиите, за да няма бълхи и въшки през лятото като казват Комшийке прибери си чърните кози. Младежите се маскират за обичая карнавале. Обикалят улиците ,като напомнят че е дошло време да се съберат всички хора от селото на сирницата за да изгонят заедно злото от селото и си направят общо веселие“, разказа Марена Вачкова от читалището.

 

Самите карнавали се появиха, впечатлявайки събралото се множество в центъра на Радилово.

Водач на групата бе кеменчеджията/ цигуларя/- който вдига шум и оповестява идването на групата, след него вървеше дявола – чиято задача е да всява зло, след дявола вървяха страшилищата със задача да прогонят злите сили, след тях мечката с мечкаря със задача да дарят здраве, след тях идва  новото  и чисто начало – булката, младоженеца, кума и кумата.  

За разлика от други маскарадни групи из региона чиито костюми са изцяло направени от кожи в Радилово са използвали обърнати дрехи,за маските са изпълзвали платове и хартия.   

Възраждането на обичая изгледаха кметът на Община Пещера Николай Зайчев, директорът на РИОСВ Костадин Гешев и много, много любопитни хора от целия регион.

 

Коментари