Институции Култура Общество

Калинка Павлова: Изключително мотивиращо за децата е издаването на сборника с техните творби

Написано от Пещераинфо

Седемдесет копия от сборника с творби на участниците в първото издание на конкурса „Пещерските будители“ вече са собственост на училищните библиотеки в Пещера. Те бяха предадени на директорите на всички, общо седем, школа в в града.

„Изключително съм развълнувана от възможността да се докосна до книгата, защото тя е събрала мислите и разсъжденията на деца от различни възрасти, обединени от желанието да претворят битието и опита на големи наши съграждани.“ – заяви директорката на НУ“Михаил Куманов“ – Виолета Паева. „Чест прави на „Биовет“ АД, както създаването на конкурса, така и грижата да бъде показан трудът на учениците. Развълнувана съм, защото на корицата е рисунка, направена от наша ученичка, а всички знаем колко важно е да се правят крачки за приобщаването на хората от ромския етнос. Радвам се, че конкурсът ще го има и тази година, като вярвам, че ще започнем да се готвим за него още отсега, за да имаме по-добро представяне през есента.“ – допълни г-жа Паева. Тя благодари и за дарените таблети от „Биовет“, които са се оказали много своевременен подарък, в момента всички устройства са раздадени на децата, които имат нужда от тях при дистанционното обучение.

„Дарението на книги винаги е добре дошло.“ – заяви директорът на НУ“Михаил Каролиди“ – Петър Николов.“А този дар е още по-ценен, защото всяко от децата ще бъде зарадвано. Гордост е на ученическа възраст вече да имаш отпечатана творба. Аз благодаря на „Биовет“ АД за тази възможност и вярвам, че конкуръст ще събира все повече участници занапред. Знам колко трудно се прави една книга и заради това съм впечатлен, че целият конкурс е събран на едно място. За съжаление днес младежта по-малко чете, но пък разчита на информацията, която получава в дигитална среда.“ – каза още директорът на НУ“М.Каролиди“.

„Издаването на сборника действа мотивиращо на децата, а също и на техните преподаватели. Това, че сте включили всички участници също е много важно, така децата имат стимул да направят още по-добри произведения в следващото издание на конкурса. Много важно е това, че по този начин се дава оценка на труда на децата, на старанието им, на желанието им да откликнат на поставената тема. Сигурна съм, че сборникът ще предизвика вълнение и у учителите, които на практика виждат между страниците си и резултата от своя труд. Похвална е инициативата на „Биовет“ АД, защото и по този начин те показват своята социална ангажираност към младото поколение в нашия град. Връщането към корените винаги е вълнуващо и ни прави по-добри. Чудесно е, че всички литературни творби намериха място за изява.“ – заяви директорката на ОУ“Свети Патриарх Евтимий“ – Калинка Павлова.
Тя разказа и това, че на 20 януари училището има празник, който ще бъде ознаменуван с прояви позволени в условията на пандемия.

„Нашата училищна библиотека съдържа предимно учебници и учебни помагала, имаме и художествена литуратура, и именно там ще бъдат поставени книжките със съчиненията на участниците в конкурса на „Биовет“ АД“ – сподели директорката на ОУ“Любен Каравелов“ – Вили Василева – Сидова. „Много съм щастлива, че творбите на нашите ученици вече могат да се прочетат, ние имаме и награди в двата раздела, така че всеки от участниците ще може да разкаже у дома, че съчинението или рисунката му са отпечатани в специален сборник. Книгата е много красива, рисунките вътре са цветни и когато човек я разглежда остава с усещането, че тя съдържа ценни и уникални произведения. С удоволствие ще прочета всички творби, първо книгата ще бъде разгледана в учителската стая.“ – каза директорката.


„Много похвално е това, че ръководството на „Биовет“ АД е преценило, че това може да бъде финалният завършек на конкурса. Той предизвика голям интерес в нашето училище и не случайно имаме и голям брой награди. Трябва да благодаря за инициативата на „Биовет“, но и на инициативността на своите колеги, които също вложиха много енергия, за да се представим успешно. Училищната ни библиотека ще стане още по-богата, а учениците взели участие в конкурса ще могат да се гордеят със своя труд. Радвам се, че имаме „триединство“ – организатори, участници и учители, което е създало този прекрасен сборник.“ – каза директорката на ОУ“П.Славейков“ – Пенка Христоскова.


„Много съм щастлива от тези книги, защото в момента ние подготвяме една нова библиотека в нашето училище и там ще отделим кът за Сборника с литературни творби и рисунки от първото издание на конкурса „Пещерските будители“. – каза Павлинка Шопова – Начкова, директор на СУ“Св. Климент Охридски“. „Книгата ще предизвика много положителни емоции и у учениците, и у колегата Валентин Стоянов, който вложи много труд в подготовката на децата. Вярвам, че висока оценка ще получите и от целия педагогически екип, защото подобна книга за първи път се издава в Пещера. Благодаря на „Биовет“ АД, заради ангажираността, заради желанието да допринася за духовното развитие на Пещера, защото именно от това имаме нужда всички, да бъдем по-смели и да мечтаем, да си припомняме. Миналото има на какво да ни научи.“ – каза още директорката.

По десет книги ще бъдат предоставени на трите читалищни библиотеки на територията на община Пещера – „Развитие – 1873“, „Зора – 1903“ в Радилово, „Сергей Румянцев – 1909“ в Капитан Димитриево.
Личен екземпляр ще получи всеки от участниците в конкурса, по време на представянето на Сборника, което ще се състои през февруари.

Коментари