Култура

Как да се предпазим от грипа?

Написано от Пещераинфо

От утре Пазарджишка област ще е в условия на обявена грипна епидемия. Епидемиолозите отчитат сериозно увеличение на острите респираторни заболявания. Разбира се, не всички случаи са на заболели от грип, но важното е всеки да знае, че може да предприеме конкретни практически стъпки за предпазване от грип или за адекватното му лечение в случай на заразяване. Защото грипът не е настинка. Той е сериозно заболяване, което засяга целия организъм и поради това не трябва да се кара „на крак”.

Първата стъпка за защита е общото укрепване на организма. Всекидневната физическа активност на открито, съобразена с възрастта и общото състояние, рационалното хранене с прием на много пресни витаминозни храни, правилният режим на работа, почивка и сън, предпазването от преохлаждане или претопляне на организма са гаранция за оптимална работа на имунната система.
Следващата стъпка е поведението по време на широкото разпространение на грипа. Известно е, че той се предава по въздушно-капков път. Затова по време на епидемия е добре да се ограничи присъствието на места със струпване на много хора. Честото измиване на ръцете е задължително, особено след ползване на градския транспорт, ръкостискания, пазаруване.
Хората с медицински маски по улиците отдавна не са толкова екзотична гледка, а това също е начин на предпазване.
Важно е човек да може да разграничи кога се е заразил от грип и кога – от някой друг есенно-зимeн вирус. На първо място, грипът започва с втрисане, висока температура (над 38,5 градуса), силно главоболие и болки в очните ябълки. По-късно се явявят болки във всички стави и мускули. Едва в следващите дни може да има и други симптоми – възпалено гърло, водниста хрема, кашлица, гадене, повръщане, диария. Тъй като целият организъм е интоксикиран от грипния вирус, болният чувства силна умора и безсилие. Заболяване, което започва постепенно с болки в гърлото, хрема и лека температура, най-вероятно не е грип.
От доста години за грипа има специфично лечение, което е насочено към блокиране на вирусите, а не просто към облекчаване на симптомите. Става въпрос за противовирусните препарати. Ако още в началото на симптомите на сезонния грип започне прием на римантадин по схема, заболяването протича по-леко и значително намалява риска от усложнения. Груба грешка е лечението на грипа да започва с антибиотици. Те са ефективни само срещу бактериалните усложнения, които могат да се явят след няколко дни и трябва да бъдат установени от лекар.

 

Коментари