Култура

Как библиотеката превърна едно дете в успешен възрастен

Пещера. Сайтът „Двата бука“ стартира нова рубрика – „Децата на библиотеката“. Ще разказваме за млади хора, които са израснали сред книгите и на които библиотеката е помогнала да станат успешни българи.
Идеята за това дойде от дългогодишния библиотекар Богдана Сиракова, която работи в библиотеката при НЧ“Развитие-1873″, гр.Пещера. Тя ни изпрати вдъхновяващата история на младата авторка Николина Барбутева, която публикуваме.

„Искам да разкажа за пътя на едно дете, обикнало книгите, израснало сред тях в нашата библиотека. Усвоило знанията от тях и превърнало се в успешен млад човек в България. Работи и се занимава с това, което харесва. Пише вече самата тя книги и не е прекъснала връзката си с библиотеката. Това е историята на младата авторка Николина Барбутева. А ето какво разказва самата тя за себе си :
„Книгата е била мой пътеводител от момента, в който се научих да чета. Тя ме учеше на всичко необходимо в житейски план. Тя стана огледало на моята същност. Светът на книгите е омайващ и вдъхновяващ за всяко дете. Книгата дава живот на душата. Може понякога да не си даваме ясна сметка как книгите въздействат върху нас, но влиянието им е впечатляващо. Те са моята скъпоценност, която ме превърна в това, което съм днес и смея да твърдя за себе си, че се изградих като успешна личност, развила възможно най-добрите качества.
Но да разкажа повече за любовта си към четенето. Тя е тясно свързана с един от храмовете на познанието – библиотеката. Аз съм от онова последно поколение, което остана незасегнато за „високите технологии”, които направиха толкова модерен нашият съвременен свят. Днес приятел на детето е компютърът, а за мен беше книгата. И се радвам, че в моя случай книгата беше преди компютъра. В библиотеката още от малка срещнах съмишленици сред нейния екип, които откликваха на това, че виждаха пред себе си едно любознателно дете. Това ги и подтикна да ме включват в различни доброволчески мероприятия на читалищната библиотека, в които се включвах с ентусиазъм. Това бяха забавни моменти и мигове, в които можех да помогна на хората, които ме подкрепяха всячески. Тази практика на взаимопомощ  не е спряла  и до ден днешен.
Съмнявам се, че щях да стана толкова ревностен читател, ако не получавах насърчение от библиотечните дейци, защото за да обикнеш една книга, понякога ти трябва човек, който да те насочи към правилната посока и да ти разкрива магията на творческото писане. Да, творческото писане … то ме грабна, когато постепенно започнах да навлизам в юношеските си години. В крайна сметка това е и логично продължение на интереса към книгите. Защо пък и аз да не се опитам да стана писател, който ще докосва сърцата на читателите? Е, в началото има и съмнения, че надали ще си много добър, но когато ги отхвърлиш и се заемеш с работа, се изненадваш от резултата. А когато написаното се хареса на теб и на някой твой близък, си казваш, че можеш и още по-добре да се представиш следващият път. Ставаш по-самоуверен и готов да се откриеш пред света, защото разбираш, че със свои думи претворяваш онова, което мнозина премълчават или не знаят как да изкажат.
В моя творчески път родното ми читалище и библиотеката към него никога не са ме изоставяли, за което покорно им благодаря. И резултатът е три стихосбирки отпечатани с тяхна помощ и роман, за който активно споделят с всеки изявил желание да го има. В днешния момент аз съм това, което съм – благодарение на библиотеката. Не бих могла да се изградя като успешен творец и преподавател без безценните знания, които натрупах чрез нея. Обичам я като част от себе си, защото тя е и се надявам да вдъхновя повече деца с моя пример. Аз съм едно от децата на библиотеката. Бъдете и Вие!”
Николина Барбутева е родена в Пловдив. Завършва средното си образование в Пещера. През 2011 г. получава бакалавърска степен по история в ПУ „Паисий Хилендарски”. От 2012 г. е учител по история в ОУ „Васил Петлешков”, Пловдив.
Авторката има издадени три стихосбирки – „Пътят към любовта , страданието и надеждата”‚ ”Силата на жената” и „Звезда на любовта”. Освен с поезия , Николина се занимава и с белетристика. В електронен вариант се разпространява романът й „Афера”. Има две издадени авторски песни – „Your name” и „Всеки миг”. Победител е в множество конкурси за есе с различна тематика.

Източник : / dvatabuka.eu /

Коментари