Институции

Какво се променя с извънредната епидемична обстановка?

Написано от Пещераинфо

Извънредна епидемична обстановка от 14 май  до 14 юни обяви правителството тази вечер. Решението е прието след видеоконферентна връзка на извънредно заседание с премиера Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет. По този повод министърът на здравеопазването Кирил Ананиев даде брифинг пред журналисти в Министерския съвет.

Днес изтече срокът, обявен от НС с решение за обявяване на извънредно положение. Днес беше публикуван и Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето, с който НС ни дава възможност да прилагаме противоепидемични мерки.

Ние се възползвахме от тази възможност веднага, считаме, че тези мерки, които сме прилагали досега, трябва да продължат. Убедени сме от оценката на главния държавен инспектор за развитието на заболяването и анализ на мерките, които сме предприели, обясни министър Ананиев.

На базата на доклада, правителството смята, че пандемията представлява наистина тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве. На базата на тази оценка внесох предложение в МС и беше прието решение за обявяване на извънредна епидемична ситуация, допълни министърът.

Сред основните мотиви за решението са:

  • На първо място – заболяването е с неизвестен произход
  • Няма едно мнение в научните среди за диагностициране на причините на заболяването
  • Огнищата са разпространени в цялата страна, освен в семейна и болнична среда, такива има и в социални заведения, например домове за възрастни хора
  • Няма разработена специфична имунопрофилкатика

Предстои здравният министър да издаде няколко заповеди, които ще влязат в сила от 00:00 ч на 14 май. Те са групирани в 4 вида:

  • Заповед с противоепидемични мерки
  • Заповед за преминаване през КПП и съответни ограничения
  • Заповед за карантина и изолация на хората при заболяване или контакт с болен
  • Заповед какво ще остане да работи и кои дейности ще продължат

На въпрос на БНТ Ананиев уточни, че ще бъдат разрешени трансплантациите и свободното движение в градини и паркове.

Остават в сила обаче всички мерки, познати досега, като носене на маски в затворени обществени места и градски транспорт, както и спазване на необходимата дистанция.

Днес е имало среща на Националния щаб с премиера и е взето решение данните за разпространение на коронавирусната инфекция у нас да бъдат представяни веднъж на ден, а не два пъти както досега, заяви в отговор на въпрос на БНТ министърът.

За туристите

Ограничението за влизане на чужди граждани у нас остава, категоричен е министър Ананиев. Имаме реципрочни правила за влизане и излизане на територията на наши съседни държави, допълни той.

Остава и задължителната карантина от 14 дни при влизане на територията на нашата страна от чужбина.

Няма да има разлика между чужденци, идващи в България и българи на почивка в други държави. 14 дни карантина ще има за всички, заяви министърът след въпрос от репортер на БНТ.

За спортната дейност

Създадохме необходимите условия за подготовка на нашите олимпийци в националните бази, каза още Ананиев. Там, където не е възможно обаче, няма как да има разхлабване на мерките.

Футболните срещи след 5 юни ще се провеждат без публика – категорично. Ще присъстват само щабовете на отборите и медицинските лица, допълни Ананиев.

За работодателите

В една от новите заповеди на работодателите се препоръчва персоналът да работи дистанционно доколкото е възможно. За хората над 60 години това също е препоръчителна мярка, обясни министърът като даде пример с режима на работа, въведен в здравното ведомство.

За отварянето на детските градини и ясли

С министър Вълчев днес направихме план за пускане на анкета до всички родители, да видим каква е нагласата им да пуснат своите деца в детски ясли и градини. Направихме алгоритъм с изискванията за всяка ясла и градина, и на базата на това ще вземем и решение, уточни министърът. Изисквания ще има както към родителите и децата, така и към персонала. Ще се приложат всички необходими епидемични мерки – санитарни, поднасяне на храна, общуване между децата и т.н.

 

Източник:БНТ

Коментари