Общество

Какви опасности крият електронните цигари?

Снимка:БГНЕС
Написано от Пещераинфо

Все повече доказателства сочат за рискове за здравето от употребата на електронни цигари (или „вайпинг“). Тъй като електронните цигари се предлагат на пазара като по-малко вредна алтернатива на традиционните цигари, е трудно да се каже дали връзката между вайпинг и болести се дължи единствено на преминаването на пушачите към вайпинг.

Изследване на учени от Университетското училище за обществено здраве в Бостън (BUSPH) и Училището по медицина (BUSM) е едно от първите, които разглеждат вайпинга сред голяма, здрава извадка от населението с течение на времето, независимо от друга употреба на тютюн.

Проучването установи, че участниците, които са използвали електронни цигари в миналото, са с 21% по-голяма вероятност да развият респираторно заболяване, а тези, които в момента използват електронни цигари, са с 43% по-голяма вероятност да развият респираторно заболяване.

„Това предоставя някои от най-ранните надлъжни доказателства за щети, свързани с продуктите за електронни цигари“, казва авторът д-р Андрю Стоукс, асистент по глобално здраве в BUSPH.

„През последните години употребата на електронни цигари сред тийнейджъри и млади хора се увеличи драстично, което заплашва да срине десетилетни високо конкурентни печалби“, казва Стоукс. “Тези нови открития също така показват, че респираторните заболявания могат да се увеличават с възрастта при юноши и млади хора, включително астма, ХОББ и други респираторни заболявания.”

Повечето предишни проучвания на ефектите от вайпинга върху здравето на дихателните пътища са използвали животински или клетъчни модели или само краткосрочни клинични проучвания на остри състояния при хора.

За това проучване изследователите са използвали данни на 21 618 здрави възрастни участници от първите четири вълни (2013-2018) на Националната представителна оценка на населението за тютюна и здравето (PATH), най-изчерпателното национално проучване за тютюна и електронните цигари.

При уоптребяващите в момента електронни цигари се наблюдава 33% увеличение на риска от хроничен бронхит, 69% увеличение на риска от емфизем, 57% увеличение на риска от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и 31% увеличение на риск от астма.

„Проучването допринася за нарастващ брой индикации, които показват дългосрочни рискове за здравето от употребата на електронни цигари за дихателните пътища“, казва ръководителят на изследването Убин Сие, от отдела за глобално здраве на BUSPH. /БГНЕС

Коментари