Общество

И Тодор Колев ни напусна

След дълго боледуване почина големият актьор Тодор Колев,съобщи БНР.

Тодор Колев е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. Работил е в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните „Сълза и смях“ и Театър „София“. Участва в над 30 игрални филма, сред които „Цар и генерал“, „Козият рог“, „Иван Кондарев“, „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Опасен чар“.

Няколко поколения изкушени от киното и театъра помнят Тодор Колев като Царя на комедията. Още преди 40 години с нескрито чувство за за хумор големият български актьор говори за хората и своята професия: 
Ние, артистите сме страшно земни, страшно нормални хора и особено в театъра, в киното и телевизията, в нашето общество, и в радиото също, ние сме поставени в едни съвсем работнически условия. 
Като малък мечтае да стане музикант. От деветгодишен свири на цигулка и дори е амбициран да влезе в консерваторията. През 1970 издава дебютната си песен „На кафето“, а любимата му остава „Песен за петимата клоуни и музиканти“. 
Сред емблематичните му роли ще остане и „Процесът“ – драматизация за радиотеатъра по едноименния роман на Франц Кафка от 1970 година. 
Всички носят … същите значки, която носи един следовател. Значи всички са от корумпираната шайка, наблъскани доносници и шпиони. Две привидно враждебни страни. Едната аплодира, за да ни изпита, както и да е, господа. Надявам се, че не бяхте напразно в заседателната зала. Или ви е било много забавно, или пък действително сте научили нещо. Искам само да ви пожелая успех във вашия занаят, господа. А на вас, господин следовател, искам да ви обърна внимание върху обстоятелството, че днес, може би сам още не сте осъзнали това, пропуснахте шанса си.

Златният фонд на БНР пази много записи с гласа на любимия на поколения българи Тодор Колев. Още за него чуйте в репортажа на Станислава Пирчева.

Поклон пред паметта на големия актьор!

Коментари