Институции

И ние усетихме най-силния трус

Жителите на Пазарджишка област също изкараха една тревожна нощ, след като силният трус край Перник разлюля региона. Хората тук усетиха само един трус, но той беше достатъчен, за да ги накара да напуснат домовете си.

Какво трябва да правим при земетресение?

Останете на безопасно място доколкото това е възможно, Имайте предвид, че някои трусове се случват преди основното по сила земетресение. Предвижете се с няколко стъпки до най-близкото безопасно място и останете в помещението докато труса спре и сте сигурни, че излизането Ви е безопасно.Все пак, ако условията Ви позволяват да напуснете сградата до 5-6 секунди от началото на труса, може да рискувате и се опитате да я напуснете. Имайте предвид, че стълбищата в жилищните кооперации са доста ненадеждни при земетресение и често те първи падат.

Ако сте на закрито- СНИЖЕТЕ СЕ към пода; ПРИКРИЙТЕ СЕ под устойчива маса, бюро или други здрави мебелни части; ОСТАНЕТЕ така, докато трусът спре. Ако няма маса или бюро до вас, обгърнете лицето и главата си с ръце и се свийте във вътрешен ъгъл на сградата.

– Стойте далеч от стъкла, прозорци, външни врати и стени и всичко, което би могло да падне върху Вас, като осветителни тела или мебели.

– Останете в леглото, ако сте там когато земетресението започне. Защитете главата си с възглавница, освен ако не сте под тежък полюлей, които би могъл да падне. В този случай се преместете до най-близкото безопасно място.

– Използвайте рамката на вратата за подслон, само ако тя е в непосредствена близост до вас и ако сте сигурни, че е надеждно укрепена и устойчива.

– Останете в помещението докато разклащането спре и се убедите, че е безопасно да излезете навън. Изследванията показват, че повечето наранявания възникват, когато хора в сградите се опитват да сменят местоположението си в сградата или се опитват да я напуснат.

– Бъдете наясно, че електрозахранването вероятно ще изключи или могат да се включат противопожарните аларма и система за гасене.

– НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ асансьори!Ако сте на открито- Стойте там.

– Отдалечете се от сгради, елементи на уличното осветление и жици.

– Ако сте вече на открито, останете там до спирането на труса. Движението на земните пластове по време на земетресение рядко е пряка причина за смърт или увреждане. Повечето жертви при земетресение са в резултат на рухнали стени, летящи парчета стъкло и падащи предмети.

Ако сте в автомобил

– Спрете веднага щом безопасността позволи и останете в превозното средство. Избягвайте спирането в близост до или под сгради, дървета, надлези, мостове, електопреносни жици.

– Продължете внимателно след земетресението. Избягвайте пътища и мостове , които биха могли да са повредени при земетресението.

Ако сте затиснат под отломки

– Не пали кибрит или свещ.

– Не се движи излишно и не вдигай прах.

– Покрий устата си с кърпа или подходяща част от облеклото.

– Чукайте по тръбата или стената за да могат спасителите да ви локализират. Използвайте свирка, ако имате под ръка. Викайте само в краен случай.. Викането може да доведе до вдишване на опасни количества прах.

Коментари