Институции

И втората част на алманаха „Осемте хилядолетия на Пещерския край“ ще има кауза

Написано от Пещераинфо

Втората част на алманаха „Осемте хилядолетия на Пещерския край“ влиза за печат, тя отново ще бъде произведена в ИК „Беллопринт“ – Пазарджик. Новата кауза на книгата е закупуване на носии за танцовия ансамбъл към Център за подкрепа на личностното развитие – Общински Детски Комплекс – Пещера, с ръководител Руса Каврошилова.

 

„Продължаваме с бурния ХХ век, който носи не само технически напредък и европеизация, но и поредица от войни, в които вземат участие и множество мъже от Пещерския край. Ще ви представим най-важните събития и хора, ще ви срещнем със съвременници, които са живели през първите петдесет години на миналия век.

 

Отдаваме почит и уважение на всички пещерци и жители на Капитан Димитриево и Радилово записали имената си в историята. Потърсихме множество гледни точки и непубликувани до момента информации, надяваме се, че успяхме да ви представим събитията по подобаващ начин. Сами разбирате, че ни очаква още една книга от тази поредица.

 

В нея ще проследим най-важните събития от социализма и последвалите след 1989 г. промени. Както и досега изказваме благодарност на всички автори от Пещера, които са дали своя ценен принос за опазване на историята на града и прилежащите населени места. На първо място това е краеведът Анастас Пунев, без чийто принос нашата работа би била изключително бавна и затруднена. Благодарим горещо и на екипа на Държавен архив – Пазарджик, от където също получихме ценна помощ и документи.

 

Изказваме благодарност и на нашите съграждани – учителят Иван Бонев, нотариусът Георги Връбчев, Петър Цикалов, отец Тодор Троянов, ходжата Муса Уручов, акад. Людмил Стайков, д-р Цанко Балдев, Мария Мерджанова, Зария Мерджанова, потомъкът на Горовия род – Асен Стефанов, които допринесоха за това да не се изопачава историческата истина и да се изясни ролята на много техни предшественици в живота на града от онова време.” – пишат авторите в предговора на книгата.

 

За първи път в алманаха ще има и специално албумче със снимки от стара Пещера, курорта Свети Константин, както и изображения на важни за града обекти. Книгата ще бъде представена през месец май, а докато тя е в печатницата, ние ще ви представяме откъси от нейното съдържание.

Коментари