Култура

Имаме 4 пъти по-висок ДДС при лекарствата от средния за ЕС

Данък добавена стойност върху лекарствата в България е 4 пъти по-висок от средното ниво за ЕС, съобщи БНР, като цитира изявление на доц. Илко Гетов от Фармацевтичния факултет в София по време на пациентски семинар в Бургас. По думите му в Евросъюза данъкът варира между 5 и 6 на сто.
Около 700 милиона лева годишно отделят здравните институции за лекарства. Над 140 милиона от тях обаче се връщат обратно в държавния бюджет под формата на ДДС, обясни доцент Гетов. Пациентите от своя страна плащат от джоба си около 1 милиард и 400 милиона лева годишно за медикаменти. Този дисбаланс между публични и частни разходи създава погрешното впечатление, че в България лекарствата са по-скъпи, отколкото в други страни от ЕС.
За последните осем години относителният дял на разходите за лекарства на Националната здравно-осигурителна каса е спаднал от 37 на 19 процента. Най-много пари се харчат за медикаменти за сърдечни, неврологични и антинфекциозни медикаменти. 
В работна група към Министерството на финансите се обсъжда възможността през 2013 година ДДС върху лекарствата да се диференцира на процент между 12 и 16 на сто. Категоричен ангажимент това да се случи обаче няма.

Коментари