Институции

Изнесен кабинет за консултации как да спрем цигарите ще има пред Общината днес

Пещера.По повод 31 май- Световен ден за борба с тютюнопушенето, Община Пещера, в партньорство с РЗИ – Пазарджик, за поредна година, организира кампания под наслов „Дишаме свободно“, насочена към учениците от 5 до 11 клас в гр. Пещера, граждани и гости на града на 30 май (сряда) 2018г.

От 11.00 до 12.30ч желаещите граждани пушачи ще бъдат консултирани за отказ от тютюнопушенето в изнесена форма на кабинет, разположен пред сградата на Община Пещера. Също така ще имат възможност безплатно да измерят въглеродния диоксид в издишания от тях въздух, с апарат „Smoker lyser“.

Доброволци ще предлагат на гражданите награди, срещу изхвърлена цигара, в играта „Изхвърли цигара- спечели награда“.

От 13.00ч. на крепостта „Перистера“,  ученици от общинските училище ще участват в Парад на хвърчилата – символ на свободния дух.

В училищата, в часа на класа ще бъде организиран „Час по здраве“, в който ще бъдат разгледани темите  „Влиянието на пасивното тютюнопушене“ и „Тютюнопушенето като зависимост“.

Според статистики на Световната организация, тютюнопушенето всяка година води до смъртта на около 6 милиона жители на планетата, както и на около 600 хиляди души-непушачи, потърпевши от вредното въздействие на цигарения дим. Черната статистика за Европейския съюз сочи, че годишно в резултат на тютюнопушенето умират над 500 000 души. Смята се, че 25 на сто от всички смъртни случаи, причинени от рак и 15 на сто от всички смъртни случаи в ЕС, имат връзка с тютюнопушенето. Тютюнопушенето е най-разпространеният рисков фактор за повече от 25 заболявания, които биха могли да бъдат предотвратени.

Коментари