Институции Култура Общество

Изложба „акад.Людмил Стайков – Дарителят“ ще бъде открита в Читалището

Написано от Пещераинфо

През последните години почетният гражданин на Пещера  акад.Людмил Стайков направи няколко дарения на библиотеката към Читалище „Развитие“. Няколко пъти кинорежисьорът посещава културната институция.

В началото на 2019 година големият български режисьор акад. Людмил Стайков дари над 800 книги от личната си колекция на Библиотеката към НЧ“Развитие“ в Пещера. Сред тях има книги, които носят личните послания на авторите им към акад.Стайков. Заедно с литературните творби, културната институция получи всички отличия и грамоти на акад.Стайков, както и всички работни сценарии, по които е правил най-добрите български филми.

През октомври 2020 г. акад. Людмил Стайков отново изненада екипа на Библиотеката при НЧ“Развитие-1873″ с поредното дарение от около 100 тома книги, много от които ценни и редки издания.

Людмил Стайков е роден в София, но неговите родители са родом от Пещера и съответно детството на талантливия режисьор минава в родопския град. Тук той се среща за първи път с магията на киното, като именно в читалището за първи гледа филм.

На 5 май в 17.30 ч. в читалището ще бъде открита изложба, която ще покаже част от неговите дарения, направени през годините.

Тази година акад. Стайков ще навърши 85 г., а ето какво ни припомня Лицата на Пещера за него:

Акад.Людмил Стайков на 81 г. – ЛИЦАТА НА ПЕЩЕРА (facesofpeshtera.com)

Коментари