Култура Любопитно Общество

Изложбата на рисунки и фотографии от „Пещерските будители“ бе открита в ОУ“П.Р. Славейков“

Написано от Пещераинфо
Пътуващата изложба „Пещерските будители“ – 2021 г. днес бе открита във фоайето на втория етаж в ОУ“П.Р. Славейков“ в гр. Пещера. Това е първото училище домакин на рисунките и фотографиите, които участваха във втория общински конкурс иницииран и изцяло финансиран от „Биовет“АД. Изложбата постави и началото на т.нар. „Славейкови дни“, които ще продължат до неделя и ще отбележат патронния празник на училището. Темата на конкурса тази година бе „Крепостта Перистера – минало и настояще“. Церемонията по връчването на наградите на отличените с първо, второ, трето място и поощрителни награди се състоя на 1 ноември, Деня на народните будители. Тя бе заснета и днес по време на церемонията по откриването на изложбата,
всички останали участници получиха своите грамоти за отлично представяне, сборника с творбите на участниците и флаш-памет, на която има запис с церемонията по награждаването на отличените в крепостта „Перистера“.
В тазгодишното издание на конкурса участваха 110 ученици от общинските училища на Пещера, а ОУ“П.Р. Славейков“ бе избрано за първи домакин, тъй като имаше най-много участници.
Общо 37 възпитаници на школото от различни възрастови групи се включиха в надпреварата, а с парични награди бяха отличени – Даниела Топалова, Александра Станишева, Щиляна Топчиева, Ангел Пенев и Петя Млечкова. Благодарствена грамота за съпричастност на педагогическия екип бе връчена на директорката на училището Пенка Христоскова, от представителя на „Биовет“ АД – Георги Щерев.
„Конкурсът за народните будители се радва на голям интерес в нашето училище, благодаря на всички ученици и колегите, които ги мотивираха да участват, благодаря разбира се и на инициаторите, защото те извършват дело, което заслужава адмирациите на цялата общественост. Ръководството на „Биовет“ показва, че има отношение към изкуствата и културата, към развитието на пещерските деца и техните таланти. Българските будители са хора, на които всички се прекланяме, а всеки от нас трябва добре да познава и пещерските будители, които са част от историята на нашия град. Ето защо пожелавам догодина участниците да бъдат още повече, а наградите за нашите деца – също.“ – каза директорката Пенка Христоскова.
За училищния архив „Биовет“ АД предостави сборник и флаш-памет от церемонията по награждаването, която се състоя в крепостта „Перистера“. Заради пандемичната обстановка, паралелките в ОУ“П.Р.Славейков“ са на ротационен принцип на присъствие в училище, ето защо наградите на петокласници, които днес не бяха сред присъстващите ще бъдат връчени от директорката Пенка Христоскова.

Коментари