Политика

Изключително напрегнато денонощие за огнеборците. Пещерските пожарникари в готовност да помагат в Копривщица

На 12 сигнала за запалени сухи треви и отпадъци са се отзовали пожарникарите в региона. Инцидентите от този тип са възникнали в землищата на Пазарджик, Септември, Панагюрище, селата Черногорово, Драгор, Бъта, Свобода, в района на 88-ми километър на АМ „Тракия” и пътищата Пазарджик-Звъничево, Ракитово-Костандово.

Необезопасен комин стана причина за пожар, при която са нанесени щети в стара кирпичена двуетажна къща, намираща се в Батак. Сигнал за случилото се е получен вчера следобед в дежурната част на РСПБЗН-Батак. Постройката е собственост на 51-годишния Й.П. от родопския град. На мястото пристигнала дежурната смяна огнеборци с два противопожарни автомобила и джип. Малко преди полунощ огънят е изгасен напълно, но са нанесени сериозни щети на къщата. Спасени са намиращите се в съседство три жилищни сгради.

Вчера малко след 18.00ч. в РСПБЗН-Панагюрище е получен сигнал за пожар в землището на град Копривщица. След като била направена връзка с ОУПБЗН-София станало ясно, че пожара е възникнал в района на Копривщица, като се разпространява основно в сухи треви, ливади и малка част от горския фонд. Два часа по-късно огънят е навлязъл и на територията на пазарджишка област. Ръководството на ОУПБЗН-Пазарджик незабавно е създало организация за предприемане на спеши марки за ограничаване на пожара. Рано тази сутрин действията по гасене са започнали на два фронта- от връх „Бунай” по посока за Панагюрище и по посока за Стрелча. В зоната на пожара са мобилизирани общо 40 огнеборци и наличната техника от Районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението” в Панагюрище, Пазарджик и Пещера, спасители от ОУПБЗН-Пазарджик, около 100 служители на РУГ-Пазарджик и доброволни формирования. Съдействие на пожарникарите оказват и кметовете на Стрелча и Панагюрище. При необходимост в готовност за оказване на помощ при потушаване на огъня са и служители от полицейските управления в Панагюрище и Пазарджик. Голямо промишлено предприятие от Панагюрище също е изпратило в помощ на огнеборците при потушаването на стихията свои служители и автомобилна техника.

На място действията на екипите на двата фронта от страна на Област-Пазарджик се ръководят от директорът на ОУПБЗН-Пазарджик комисар Иван Панайотов.

Коментари