Любопитно

Зрелостниците се осигуряват здравно сами докато станат студенти или започнат работа

Написано от Пещераинфо

Зрелостниците се осигуряват здравно сами докато станат студенти, напомня НАП Пазарджик. Причината е, че в периода между завършване на средното образование и започване на академичната година във ВУЗ, 12-токласниците не се осигуряват от държавата. Това е период от 3 или 4 месеца, през който младежите не попадат в нито една от двете категории «ученик» или «студент». През това време те следва да внасят по 16,80 лева на месец за здравно осигуряване. Освен това, в срок от един месец след завършване на образованието си кандидат студентите трябва да подадат в Офиса на НАП по местоживеене и Декларация обр. 7.

Изключение правят тези младежи, които започват работа и ще имат работодател, който да ги осигурява.

Непрекъснатите здравно-осигурителни права дават възможност за избор на личен лекар и ползване на безплатна медицинска помощ по пътеки на Здравната каса. За да има едно лице непрекъснат здравен статус, то не трябва да има пропуски в осигуряването повече от 3 месеца през последните 3 години.

Проверка на здравен статус се извършва денонощно в електронната страница на НАП www.nap.bg  в рубриката „Електронни услуги”. В същата рубрика е публикуван и електронен здравен калкулатор, който изчислява дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях от 2000 година досега.

 

 

Коментари