Институции

Знаете ли какво означават коледните символи?

Написано от Пещераинфо

По-малко от две седмици остават до Коледа.Чудесен момент да обясним какво означават коледните символи.

Венецът

Венецът традиционно се появява на входната врата на дома по време на седмиците преди Коледа. В него се преплитат червени панделки, за да изрази празничния дух, а вечнозелените листа са символ на вечен живот, който е обещан на вярващите при раждането на Исус Христос. Кръглата форма напомня на короната от тръни, поставени върху главата му от римските войници, когато те Го осмиван като ”цар на евреите”. Вечнозелените клони са слагат и за защита на дома от зли духове, които се смята, че са много на брой по това тъмно време на годината.

Камбаните

Камбаните, които звънят в сутринта на Коледа са за честването на рождението на Исус Христос. Една легенда разказва, че камбаните са били за един час преди полунощ в навечерието на Коледа, за да се затоплят силите на мрака за предстоящото раждане на Спасителя. При настъпването на полунощ звукът се променя в радостен камбанен звън. Има много видове коледни звънчета за сезона. Те могат да бъдат чути на сутринта на Коледа, използват се като украса на коледни картички, както и на коледната елха. Дядо Коледа също използва звънчета, придружаващи шейната му на обиколката му в навечерието на Коледа.

Джел

Това вечнозелено растение символизира вечния живот. Този храст отдавна се свързва с Исус Христос. Ярко червени плодове представляват капките кръв, пролята на кръста, а бодливите листа ни напомнят на короната от тръни, която римските войници са сложили на главата на Исус Христос.

Целувка Под имела

Целуването под имела първоначално се свързвало с убеждението, че това растение, което остава зелено дори и през зимата, може да зароди любовни трепети и да увеличи сексуалната мощ. В различни части на света се използва за увеличаване на производителността на почвата, увеличаване на потентността на говедата, а също така се използва като лек срещу импотентност при хората. Някои вярват, че имелът лекува почти всяка болест, а други, че закачен над вратите на дома им ги предпазва от светкавици и различни злини.

Звездата

Звездата, поставена най-отгоре на коледната елха напомня на тази, която наблюдавали от тримата мъдреци по време на раждането на Исус Христос. В много части на света честването на празника започват с появата на първата звезда в навечерието на Коледа. За християните коледната звезда трябва да изразява идеалите, свързани с Исус, наречен в Библията ”светлата утринна звезда.”

Коледните подаръци

Обичаят за размяната на подаръци на Коледа може да бъде проследен до древен римски обичай на подаряване на подарък, който се практикувал в Сатурналия. Когато обичаят е приет от християнството, той е свързан с даровете от злато, тамян и смирна, които влъхвите носели със себе си при пътуването, за да отдадат почит на новородения Исус Христос.

Сцената “Рождество Христово”

Сцената с яслата, в която бебето Исус Христос бил поставен след раждането си в обор във Витлеем, се превърна в любимата коледна украса. Тя е била използвана в продължение на векове, за да съживи историята на Коледа.

Днес, сцената с Рождеството на Христос включва и фигурите на Йосиф, Мария и тримата мъдреци, заедно с един вол и магаре, е един от най-популярните символи в християнски свят.

Цветовете на Коледа

Има няколко цвята, които се свързват с Коледа – червеното на плодове джел и дрехите на Дядо Коледа, зеленината на елхата, златото на свещите и звездите, белотата на снежните полета.

Червеното е цветът, който предизвиква най-голямо вълнение, и е също цветът на месец декември. Като религиозен символ означава огън, кръв и благотворителност.

Зеленото е символ на природата, младежта и надеждата за вечен живот. Поради тази причина и Коледа е празник на надеждата, с новородено дете като централен символ.

Бялото е религиозен символ, който означава светлина, чистота, радост и слава. Бялото е в одеждите на коледните ангели, на брадата на Дядо Коледа и костюма му, както и в коледния сняг. В Северна Европа и в части от Америка сняг покрива земята на Коледа. В Южна Калифорния цъфтят рози. В по-топлия климат използват изкуствен сняг, за да пресъздадат връзката със снежната Коледа.

Златото е за слънчевата светлина и блясък. Това е цветът на коледните звезди, гирляндите, свещите, електрическите светлини.

Играчките и ябълките

В някои части на света ябълките се използват, за да украсят коледното дърво. Това произлиза от асоциациите на ябълката с Дървото на живота в рая. Според народното вярване, въпреки че никога в Библията всъщност не се казва, това е едно единствено ябълково дърво.

Украшенията за елхата първоначално е трябвало да копират плода. Но в наши дни те са цветни орнаменти, които допринасят за празничния дух в дома. Те също така отразяват светлината и дават мултиплицират ефекта на свещите и светлините.

Коментари