Институции

Златна есен през ноември

Pixabay
Написано от Пещераинфо

Прогнозата за ноември обявена от НИМХ

Тази година през ноември се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8°, за високите полета – между 3 и 5°, по Черноморието и долината на р. Струма – между 8 и 10°, в планинските райони – от минус 5 до 3°.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 5 и 0°, по-високи по Черноморието, а най-високите – между 20 и 25°. Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, в южните и планинските райони – между 60 и 90 л/кв.м.

През първото десетдневие ще бъде по-топло от обичайното. През повечето дни ще бъде и предимно слънчево.

По-значителни временни увеличения на облачността ще има над Източна България и планините и през втората половина от десетдневието, но и тогава вероятността за валежи е малка.

През първата половина от второто десетдневие температурите слабо ще се понижат. Времето ще е спокойно, вероятността за валежи остава малка. В равнинната част от страната сутрин ще има ниска облачност и мъгли, около и след обяд над повечето райони ще е предимно слънчево.

В планините и планинските райони ще бъде слънчево и по-топло от обичайното.

През втората половина от второто и първата половина от третото десетдневие ще има повече динамика в атмосферата. Времето ще е променливо, ще има и валежи. Температурите ще продължат бавно да се понижават и ще се доближат до обичайните.

През последните дни от месеца по-голяма е вероятността времето отново да е спокойно и без валежи, с температури близки до средните за периода.

Коментари