Общество

Зима ли е навън -да, нормално ли е да има сняг – да

През нощта валежите от сняг ще продължат, предупреждават от филиала в Пловдив на НИМХ БАН. Минималните температури ще бъдат между минус 13 и минус 8 градуса. Утре до обяд валежите ще спрат и облачността ще се разкъса и намалее. Вятърът ще отслабне. Температурите ще се повишат слабо. Привечер над югоизточна и източна България облачността отново ще се увеличи и ще започнат нови валежи от сняг. Максималните температурите ще бъдат между минус 5 градуса и 0 градуса.

От както заваля първият за тази година сняг на 5 януари, до момента вали почти всеки ден. Особено интензивен е снеговалежът в Пещера е в днешния следобед. Цялото снегопочистване се извършва от общинското предприятие „Чистота и  поддържане на общинската инфраструктура“.

Територия, която то обработва, обхваща 35 километра общински пътища. Уличната и пешеходната мрежа на територията на гр.Пещера, с. Радилово, с. Кап. Димитриево и лет. „Св. Константин” е с площ 41,3 ха.

Техниката, с която фирмата разполага са два колесни трактора снегорини, верижен булдозер ДТ-75 ситуиран на лет.”Св.Константин”, два товарни автомобила, оборудвани с гребло и устройство за опесъчаване, един товарен автомобил, оборудван за опесъчаване. 

За този зимен сезон са закупени и осигурени 300 куб.м. пясък за опесъчаване, 30т. сол за опесъчаване, 1000кг.  препарат „Айсмелт”, с възможност за закупуване на допълнително количество

В готовност се поддържат екипи на две смени от по 4 човека за работа при зимни условия и екип за премахване на паднали дървета и клони от пътното платно.

Снегопочистването се осъществява по приоритетно групиране на улици и райони.

От І-ва степен са улиците до лечебните заведения, РС ПБЗН и районите около тях; автогара; централна градска част; частите от републиканските пътища – ул. „Михаил Такев”, ул. „Йордан Ковачев”, част от ул. „Васил Петлешков”.

ІІ-ра степен – подходи за детски градини, училища, социални заведения – ДЦДМУ, ДЦВХУ, ДСП, Дирекция „Социално подпомагане” събирателни улици.       ІІІ-та степен – всички останали улици.

Думите на автора

Всяка обработка с оглед на всекидневния снеговалеж е сложна. Мнозина са недоволните от снегопочистването, други пък отчитат, че опесъчаването се обезсмился от трупащия сняг.

Сигурни сме, че истината е някъде по средата. Както сме сигурни, че ако през годините са правени инвестиции в техника, днес автопарка за снегопочистване щеше да е по-голям и по-модерен. Но го има и другият проблем. Липсват квалифицирани кадри, които могат да управляват подобни машини.

Но преди всичко трябва ясно да си дадем сметка, че навън условията са зимни и трябва да се съобразяваме с това. Когато има сняг ни е снежно, когато има дъжд ни е мокро, когато пече слънце ни е горещо.

И не забравяйте, че в дните, в които всички стоим и ругаем, че по улиците има сняг, че той не е почистен, че съседа си е зарязал колата и е попречил на снегорина, навън за нашия комфорт работят хора – наши познати, приятели, роднини, напълно непознати. За тях няма значение, че синоптиците коментират рекордно ниски температури, няма значение ден ли е или нощ.

Това обаче е трудно го мислим, защото хейтването стана мода.

Една кратка разходка из Пещера днес показва, че колите не са спрени от движение, трафикът е като във всеки ден без сняг. С една голяма разлика – няма джигити на пътя.Всички шофират внимателно, а не безразсъдно.

И докато коментираме улиците – нека погледнем тротоарите ни. По централните улици, пред домовете ни, в голямата си част, почистиха от общинската фирма. Колко излязоха да направят пътеки покрай дворовете си? Това е наше задължение. Както почистването пред магазини, офиси.

Но по-лесно е да хулим, отколкото да помагаме.

Защото зимата не е само тук, тя е навсякъде. Но, когато виждаме репортажи за другите държави, където при по-малко сняг дори, ситуацията е по-тежка, ние се вайкаме за чужденците.

В такива ситуации се сещам за онази прословута реплика на Кенеди: „…Ask not what your country can do for you; ask what you can do for your country (Не питай какво сраната ти може да направи за теб, а какво можеш ти да направиш за твоята страна“.

И не бързайте да заклеймявате държавата – в крайна сметка тя е отражение на всеки един от нас, защото ние сме държавата…

 

Коментари