Култура

Зеленият чай може да се окаже тайното оръжие в борбата срещу излишните килограми

Написано от Пещераинфо

Зеленият чай може да се окаже тайното оръжие в борбата срещу излишните килограми, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Специалисти от университета на Пенсилвания са установили, че редовната консумация на зелен чай забавя процеса на затлъстяване.

Авторите на проучването са давали на мишки с наднормено тегло съединението EGCG /епигалокатехин-3-галат/, което се открива в различни видове зелен чай. Гризачите са били подложени на богати на мазнини диети. Оказало се, че тези от тях, на които било давано съединението EGCG, трупат тегло много по-бавно от гризачите, които не приемали добавката. Изследователите обясняват, че EGCG потиска способността за абсорбиране на мазнините и освен това стимулира изгарянето им. Джошуа Ламбърт от изследователския екип обяснява, че човек трябва да пие по 10 чаши зелен чай дневно, за да наподоби ефекта, открит в изследването. Специалистите са установили още, че напитката не потиска апетита, тъй като и двете групи мишки са приемали еднаквоколичество храна.  Предишни изследвания са показали, че дори няколко чаши зелен чай дневно могат да помогнат за контролиране на теглото.

Коментари