Култура Общество

За шести път Фестивал на кешкека

Радилово.За шести път Радилово събра почитатели на местната гозба кешкек. На 22 и 23 септември в пещерското село се провежда станалият традиционен Фестивал на кешкека. Освен типичното зърнено ястие, и тази година посетителите имаха възможност да хапнат и много други ястия, обичайни за различни населени места и региони на България. Освен храна, гостите на фестивала можеха да си купят и ръчно изплетени терлици, шалове или пък ръчно изработени и изрисувани съдове, музикални инструменти.

radilovo-sergii

По традиция първи привъстващите поздрави кметът на общината. От трибуната Николай Зайчев постави акцент на честваната днес Независимост на България, той прочете манифеста подписан и от пещерецът Михаил Такев, по онова време вътрешен министър на страната. След него говориха народният представител Десислава Костадинова и кметът на селото Благой Харизанов.

Разбира се освн кешкек през целия ден имаше и много фолклор, а вечерта в Радилово ще се гледат и нестинарски танци.

Обредното ястие кешкек се пирготвя на много малко места в България и предава своеобразен облик на местната култура. Приготвя се само от жени за сватба или пита на бебе.

Коментари