Култура

За трети път етнофестът ни срещна с културите на страни от цял свят

Написано от Пещераинфо

За трети пореден път, благодарение на доброто сътрудничество между Община Пещера и Община Пловдив, гости на етнокултурния фестивал бяха интересни и различни групи от 3 континента. Координацията и общуването между двете администрации, дава възможност на пещерци да се срещнат с далечни и непознати култури, които обогатяват ежедневието им и разширяват познанията им за различни държави.

Ето кои състави гостуваха на Пещера тази година:

ИНДИЯ

ПРЕДСТАВИТЕЛЕН ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ НА КУЛТУРНИЯ ЦЕНТЪР В ЩАТА ПЕНДЖАБ

Директор: д-р Давиндер Сингх Чина

Пенджабският представителен фолклорен ансамбъл се ръководи от режисьора д-р Давиндер Сингх Чина. Индийските артисти представят най-колоритните и екзотични танци от щата Пенджаб, Северна Индия. Нейният репертоар включва автентичния народен танц „Бхангра“, танцът „Гидха“, „Малвай-Гидха“, „Болиян“, въздействаща пенджабска музика и много други атрактивни композиции.

От 2001 г. уникалният индийски фолклорен ансамбъл е участвал 125 пъти в най-известните световни фестивали на Европа, Австралия, Доха – Катар и Южна Корея.

ИСПАНИЯ

 Ансамбъл „Корените на Испания”

          Директор – Анхел Мартинес Кесала

Ансамбълът е създаден през 70-те години на миналия век под ръководството на неговия основател Анхел Мартинес Кесала. Групата е известна с разнообразните си интерпретации на автентичен фолклор, както и със сериозната си дискография. Майсторските изпълнения на традиционни танци от региона са част от причините „Корените на Испания”  да бъдат признати за една от най-добрите групи в Сарагоса.Ансамбълът е участник в многобройни фестивали по целия свят – Канада, САЩ, Гърция, Англия, Португалия, Швейцария, Германия, Китай, Австрия, Турция и др.

31 юли 2019 г.

СЪРБИЯ

ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ НА ГРАД ПИРОТ

Артистичен директор: Боривое Стоянович

Фолклорният ансамбъл на Пирот е основан през 1886 г. Днес групата е част от Центъра за култура на Пирот, където нейните 450 членове са организирани в 5 групи. Всички те имат собствен фолклорен оркестър и солисти. Ансамбълът обединява 40 артисти, изпълняващи около 40 хореографии от различни региони в цяла Сърбия и съседните държави.

Фолклорната група се радва на голяма популярност както в Сърбия, така и извън страната. Ансамбълът на Пирот е участвал във всички местни фестивали, като е гастролирал и в повечето европейски страни.

МАЛИ

ФОЛКЛОРНА ГРУПА „ТРАКТ-МАЛИ“

Артистичен директор: Жакоб Дуньон

Основана през февруари 1991 г., ТРАКТ-МАЛИ е фолклорна група, съставена от 10 певци, танцьори и полиглоти, които говорят редките езици – догон, пеул и бамбара. Артистите са членове на мрежата FOMADDH (Малийски форум за демокрация и човешки права), базирана в Бамако, столицата на Мали. ТРАКТ-МАЛИ изпълнява както традиционни, така и съвременни танци. Групата участва традиционно във фестивалите в Бамако и Буркина Фасо, а традиционните им танци с маски на Догони са изключително атрактивни.

Разбира се празничното, фестивално настроение не би било същото без участието и на местните изпълнители, които поддържат българския дух и култура!

Коментари