Култура Общество

За „Пролетно хоро“ от първо лице

Аделина Пещерска,Сдружение „Пролетно хоро“:

Винаги сме  искали фестивалът „Пролетно хоро“ да се приема като празник  не само за участници и гости, но и за нашите съграждани.

Постарахме  се много и се надяваме след няколко дни на 24 март, наистина участието на всички в  „Пролетно хоро“ да е празник. А хората са много. Групите в това седмо издание минаха 50. Имаме участници от всички краища на България. От Лом и Враца, до Благоевград, Сандански и Кюстендил през Стара Загора, Плевен, Ловеч, Бургас и Добрич. Разбира се силно представяне е и нашия регион. Пещара участва, Панагюрище, Белово ,Велинград.

Пъстра картина  ще се оформи  на 24 март, така че ако още се чудите какво да правите следващата събота спрете  и елате на нашето Пролетно хоро.

Годината е юбилейна за града ни и затова посвещаваме седмото Пролетно хоро на 70 годишнината  от създаването на Велинград. По  време на  цялата подготовка на  фестивала включително и рекламната му кампания се опитахме да разкажем и да покажем на всички гости който ще посетят града  кой са интересните моменти и хора от неговата 70 годишна история.

Едновременно с информацията за фестивала показвахме и  и разказвахме  за Велинград като туристическа дестинация, като място в което има какво да се види и какво да се преживее, така че „Пролетно хоро“ се превръща в една добра реклама на Велинград  и дано и занапред това да е така.

 Изненади  в това седмо Пролетно хоро  ще има. Най- голямата е  Антимовската духова музика. Оркестрантите ще застанат начело на  голямото парад- дефиле което ще премине през централните улици на града и ще се установи за големи хора на открито на пл.“Възраждане“ в курорта. Наричат Антимовската духова музика – магьосниците на Северозапада. Антимовската духова музика е  част от нематериалното културно наследство на Юнеско /Националната листа на нематериалното културно наследство, раздел традиционно пеене и свирене/.

Редом  до тях облечени в  автентични костюми и носии, с пушки и знамена ще бъдат и членовете на клуб “Родопчани“, към национално дружество „Традиция“. В синхрон с идеята фестивалът да е свързан и с 70 – годишния юбилей на града ни,  в програмата  като гост изпълнители ще участват още велинградския представителен  духово оркестър и мажоретен състав“Димитър Мечев“ към НЧ“Отец Паисий-1893“ и младата поп изпълнителка Мариам Маврова.

……..

Седмият национален фестивал  за любители на българските хора „Пролетно хоро“  тази година ще тече  под мотото -„Сънуваме хоро и хоро наяве играем“ .  Той се посвещава на 70 години от  създаването на  Велинград.Проявата е подкрепена от Община Велинград , местното браншово обединение на хотелиери и ресторантьори,  Ротари клуб Велинград,  Изи Кредит и др. 

ПРОГРАМА

7 национален фестивал за любители на български хора „Пролетно хоро „

Велинград,24 март,2018 г.

9.30ч.-Откриване на фестивала \спортна зала,градски стадион\

9.45 -15.15 ч.-Индивидуални програми  на танцовите клубове и формации

15.30ч.-Начало парад-дефиле

16.00 ч.-18.00ч.-Открита сцена \пл.Възраждане „,кв.Каменица\

Общи хора. Ще се изиграят шест общи хора, по едно от всяка фолклорна област в България.

Коментари