Институции Политика

Зайчев участва в конференция „Перспективите пред местната власт и новия програмен период“

София-Пещера

Кметът на Пещера Николай Зайчев участва в конференция на тема „Перспективите пред местната власт и новия програмен период“, организирана от Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ и фондация „Ханс Зайдел“. Днес и утре в София кметовете, издигнати от ГЕРБ и спечелили местните избори, ще имат възможност да чуят лично от министрите на ГЕРБ какво предстои през 2016-та.

Конференцията бе открита от министър-председателя Бойко Борисов. Пред кметовете от цялата страна той заяви „Искам да Ви поздравя с резултатите, можете да се гордеете с това, което сте постигнали до този момент. България е втора в Европа по усвояването на еврофондовете, затова всички Вие получавате поздравления“, обърна се министър-председателят към присъстващите кметове. „Винаги съм казвал, че кметските избори са тези 30 дни, докато има предизборна кампания. След това всички кметове са еднакви и с всички работим заедно“, подчерта Борисов. „Трябва да сте внимателни, особено в обществените поръчки и усвояването на еврофондовете, защото ако не ги направите така, както трябва, после ние трябва да даваме от бюджета чрез финансови корекции“, допълни той. Премиерът обърна внимание, че заради големите средства, които Европейския съюз отделя и ще отделя занапред за сигурност, е още по-важно как кметовете ще изпълняват бюджетите на общините си. „Местните данъци и такси са инструмент, с който може да управлявате бюджетите си“, посочи Бойко Борисов.

Министър-председателят призова новоизбраните кметове да бъдат много внимателни при изпълнението и проследяването на реализацията на различните проекти, финансирани с европейски средства. Борисов каза, че кметовете трябва да се докажат, за да може страната ни да използва успешно европейската солидарност. “ЕС ще реже лоши проекти, за да осигури пари за сигурността. Парите са на данъкоплатците, независимо дали са в бюджета на общините или на държавата. Хората са ни избрали да ги управляваме. Изборите отминаха, затова не искам пред мен да се говори за партии“, посочи още Борисов.

„ГЕРБ спечели изключително много кметове, което засили отговорността и предизвикателствата пред всички нас. ГЕРБ има 129 кмета. Идеята на тази среща е да се познавате, да станете един силен отбор и да станете част от развитието на България“, заяви председателят на Парламентарната група и на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. По думите му, ГЕРБ се стреми да прави политики за хората, а не да се фокусира единствено в постигнатото от партията. „Затова на тази конференция са поканени и всички областни кметове, които представляват съответните избиратели и съответните населени места. Ние няма от какво да се притесняваме и да не поканим кметове от всички областни центрове. Тук са кметът на Добрич Йордан Йорданов, кметът на Пазарджик Тодор Попов, кметът на Плевен Георг Спартански, кметът на Монтана Златко Живков и кметът на Кърджали Хасан Азис“, обясни Цветанов.

Йорданка Фандъкова заяви, че като председател на сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ се радва, че проблемите на местната власт са сериозен приоритет на държавата. „Ще продължим да работим за общините – много е важна координацията на местно ниво. Само чрез съвместни усилия между  местната и националната власт можем да постигнем резултати, които да бъдат в интерес на хората“, каза Фандъкова.

Представителят на фондация „Ханс Зайдел“ Богдан Мирчев обясни, че местната власт е акцент в дейността на фондацията. По думите му, акцент в програмата на конференцията е контролът на европейските средствата и тяхното разпределение.

 

Коментари