Институции Общество

Зайчев е сред учредителите на Национален комитет за честване на 170-тата годишнина от рождението на Христо Ботев

София.Кметът на Пещера Николай Зайчев участва в учредяването на Национален инициативен комитет за честване на 170-тата годишнина от рождението на Христо Ботев. Комитетът беше учреден в Народното събрание днес, а почетен патрон на честванията е председателят на парламента Цвета Караянчева.

„Нека да не забравяме завета на Ботев, че българският народ е способен сам да гради бъднините си. Приех да бъда патрон на тази инициатива, защото преди 170 години в поробена България се ражда един от най-светлите умове, авантюрист и пророк, безумец и спасител, знаменосец на правдата, удивително мъдър за възрастта си. Ботев изумява с ораторска дарба, поетически гений, нечовешка дързост и чутовна промисъл“, сподели Цвета Караянчева.

Кметът на Пещера припомни, че връзката между родопския град и Христо Ботев са братята Димитър и Атанас Горови.

„Атанас Горов е роден на 23 ноември 1857 г. в Пещера. Той е най – младият четник в четата на  Христо Ботев. Пада убит на 30 май 1876 г. в първото ожесточено сражение на Милин камък. Името му е записано на паметника на Христо Ботев във Враца открит през 1890 г.

По-големият му брат Димитър е български търговец, борец за националната свобода. Много млад се преселва се в Гюргево, където, благодарение на своето трудолюбие, находчивост и икономия, успява да натрупа капитал и да отвори фабрика за свещи и сапун. Спечелените пари дава за свободата на България. Сближава се с Любен Каравелов, Васил Левски, Ангел Кънчев, Стефан Стамболов, Христо Ботев. Дава значителни средства за организиране четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа (1868), поддържа хъшовете в Румъния, а през 1875 г. наема къща за Гюргевския революционен комитет. Финансира издаването на „Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова“ и „Песни и стихотворения от С. Стамболова“. Придружава Ботевата чета от Гюргево до Бекет“, разказа за пещерските братя Николай Зайчев.

Участници в инициативния комитет, освен Зайчев са заместник-министър председателят по обществения ред и министър на отбраната Красимир Каракачанов, вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, образователният министър Красимир Вълчев, министърът на културата Боил Банов, министърът на туризма Николина Ангелкова, кметовете на Карлово Емил Кабаиванов, на Калофер Румен Стоянов, кметът на Враца Калин Каменов.

Инициативният комитет ще работи през цялата 2018 година и ще координира всички прояви по повод рождението на Христо Ботев. Сред планираните събития са конференция, изложби, събор на училища, носещи неговото име, организиране на младежи за участие в похода Козлодуй-Околчица. Инициативният комитет обсъди и идеята за емитиране на юбилейна монета, издаване на публицистиката на Ботев, организиране на цялостно издание, достъпно в Интернет. По повод годишнината от рождението на Христо Ботев ще бъде създадена интернет страница, на която ще бъде публикуван календара на събитията в рамките на честванията, с възможност да се допълват нови инициативи.

 

 

 

Коментари