Институции

Зайчев бе един от кметовете, които участваха в срещата на високо ниво „Туризъм и икономически растеж“

София.В рамките на българското председателство на Съвета на Европа, София бе домакин на срещата на високо ниво "Туризъм и икономически растеж" с участието на министрите на туризма от държавите членки на ЕС. В срещата участие взе и кметът на Пещера Николай Зайчев, който бе част от петчленната делегация на област Пазарджик, водена от областният управител Стефан Мирев. В началото на форума приветствия към участниците отправиха Валери Симеонов, зам.-министър председател на България, Цвета Караянчева, председател на Народното събрание на България, Николина Ангелкова, министър на туризма на България, Елжбета Биенковска, еврокомисар по вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и малки и средни предприятия и Зураб Пололикашвили, генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН.

В няколко различни панела участниците в срещата на високо ниво обсъдиха туристическата индустрия като устойчив фактор за икономически растеж и като фактор за интегриране на хора, стоки и услуги в Балканския регион, както и политиките на ЕС за развитието на туристическия отрасъл по отношение на конкуренцията, защитата на потребителите и общите инициативи. Обсъдени бяха и мерки за подобряване на сигурността и привлекателността на туристическите дестинации, както и новия образ на Западните Балкани като регион на просперитет и мир.

Участниците обсъдиха и предложение на българския министър на туризма Николина Ангелкова да се създаде Софийска карта на 100-те европейски туристически обекта. Целта е тя да бъде допълнителен генератор на интерес на туристите към Европа и да привлече повече посетители към Стария континент от далечни дестинации, като Китай, Япония, Индия и САЩ. Идеята е на основата на българския опит с успеха на картата на 100-те национални туристически обекта.

По думите на министър Ангелкова туризмът осигурява 12{34ec07058fbbd3c8b9da8cebba1f176bcfe58954233511eb42f8e164f4d7df74} от европейските работни места. Така секторът се нарежда сред първите три икономически отрасъла, допринасящи за създаването на брутен вътрешен продукт. Тя подчерта важната роля на отрасъла за икономиката на всяка страна и изтъкна изключително добрите резултати на България. Общият брой чуждестранни туристически посещения през 2017 г. са 8,882 млн. и се отчита нарастване от 7,6 на сто спрямо година по-рано. От тях най-голям дял имат посещенията от страните членки на Европейския съюз. През 2017 г. те са били повече от 5,45 млн., което е над 61 на сто от всички чуждестранни пътувания до нашата страна през 2017 г. Ръстът е с 8,2{34ec07058fbbd3c8b9da8cebba1f176bcfe58954233511eb42f8e164f4d7df74} спрямо година по-рано. Приходите от международен туризъм в България нарастват с 9,1 на сто за периода януари-ноември 2017 г., съпоставено със същия период на 2016 г. В абсолютна стойност постъпленията от международен туризъм през 11-те месеца на миналата година  достигат над 6,6 млрд. лв.

 

Коментари