Общество

Завръщане към билките

Пещера.В рамките на една седмица българина два пъти отдава значимото на билките. Веднъж на 24 юни, когато е Еньовден и втори път на 1 юли, когато у нас честваме Деня на билкаря и на народния лечител. В първия ден на юли православна църква отбеляза празника на братята Св. св. Козма и Дамян, известен сред народа като Свети Врач.
В тази връзка репортер на „Пазарджишка Марица” поразпита жителите на родопския град Пещера за билките. Местните увериха нашия човек, че предпочитат сами да събират билки далеч от оживените места. Най-често правят това в района на курорта „Св.Константин”, където земята е чиста. Познавачите отчетоха, че тази година билките са в доста по-добро състояние и с по-добро качество от миналата година.
Рени Гарабитова, която от години работи в билкова аптека е на мнение, че билките са важна част от ежедневието ни и все по-рядко хората излизат сред природата да си ги берат сами.
-Обръща ли се българина отново към билките?
-Да, все повече хора търсят лек в билките. Това се случи през последните 2-3 години.
-Какво се купува най-много?
Има билки, които може да се каже, че са основни – мента, мащерка, маточина, хвощ, невен, глог, корен от глухарче. Масово пещерци си вадят рецепти с билки от интернет, поръчват ги.
– А отчитат ли положителни резултати от лечението с билки?
– Да, след като продажбите на лековитите треви расте непрекъснато, хората са доволни.
Пред нас много хора споделиха, че предпочитат сами да си купуват билките. Какви са вашите наблюдения-имат ли доверие на пакетираните билки?
– Все повече хората се ориентират и купуват пакетирани билки. По-малко хора берат. Една част са възрастни и вече не могат да отидат в гората и полето, за да си откъснат нужните билки.Младите пък нямат време и предпочитат готовите билки.Да не говорим, че вече има и много билки, които не растат в България.

Коментари