Институции

Жертви на Водния цикъл

Пещера.Проекти за близо 40 милиона лева за подмяна на водопроводна и канализационна мрежа в Пещера, Радилово и Капитан Димитриево бяха голямото достойнство на предишното управление на общината. Днес недоброто им изпълнение е големият проблем на много хора в трите населени места. Там, където водният цикъл е минал, канализацията връща вода и наводнява къщите. Това споделят потърпевшите. Причините са няколко – намалени са диаметрите на тръбите, не е спазена дълбочината спрямо отклоненията на гражданите, тръбите са поставени много плитко.

Така при залповите валежи, тръбите с по-малък диаметър не могат да поемат цялото количество вода от уличните отоци и домакинствата.

Същото се случва и след пороя вчера. В момента екипи на пожарната и ВиК отводняват къщи на различни места в града. Проблеми има и в двете села.

Освен това се установява, че някои жилищни сгради са били пропуснати и не са били включени към канализацията при изпълнението на проекта. От водното дружество работят непрекъснато върху варианти за подобряване на положението.

Според специалистите засегнатите от водния цикъл семейства могат да си помогнат като монтират обратни клапи.

А иначе отговорността за гафовете за милиони левове се размива между едните, които са написали проектите и другите, които са ги изпълнили. Закономерно хората се питат кой е виновен, защо днес те трябва да се притесняват, когато вали? Защо сега трябва да има допълнителни разходи, за да се поправят грешките на други?

Много хора ни пишат и питат ще какъв е бил смисълът от този воден цикъл, който май създава повече проблеми, отколкото е решил, защото се оказва, че той е обхванал едва по-малко от 30% от града!?

Коментари