Институции

Е-направленията за PCR вече се издават от джипитата

Написано от Пещераинфо

Е-направлението за PCR вече е факт. До 11 ч. днес 100 лични лекари са издали 200 направления. Това съобщи зам.-здравният министър Жени Начева в 17-та ДКЦ в София. Според нея услугата има покритие в цялата страна.

От петък на теория личните лекари в страната най-накрая могат да издават направления за безплатен PCR на пациентите си, тъй като тогава бяха обнародвани промените в рамковия договор с НЗОК. На практика обаче това не беше точно така, защото имаше нужда от няколко дни за настройване на системите за отчитане към касата.

Днес – 1 декември, най-накрая джипитата могат да издават талони за безплатен тест, при това по електронен път. Това най-накрая трябва да отпуши навременната диагностика у нас, да прекрати опашките пред РЗИ и КОВИД-пунктовете или платеното тестване.

Според медиците обаче това няма да реши проблемите с навременната диагностика напълно. За да стане това, трябва да се позволят и бързите антигенни тестове, категоричен е д-р Любомир Киров. Това е така, защото не навсякъде има лаборатории за PCR-и, а и се чака до 72 часа за резултата. Засега властите обаче решиха да не плащат антигенните тестове, въпреки че те могат да се правят навсякъде, а цената им е три пъти по-ниска от тази на PCR-ите./clinica.bg

Коментари