Общество

Есенни багри огряха Младежкия дом в детска фотоизложба на деца от Пещера

Цялото очарование на есента топли стените в Младежки дом – Пазарджик от вчера. Четирима млади фотографи от Пещера са уловили в обектива цветната палитра на планината през есента. И не само на нея. Поглеждаш пожълтелите вече треви, зад тях нашарилата се гора, запазила наситено зеленото на места, а с него и спомена за лятото. Окото очаква едва ли не да види сняг по върховете и пролетни цветя в ниското. Повей за тях идва и от уловените сред тревите момичета с венци в косите. В съседство пък фотографите са „щракнали” по-големите колеги в действие.

Изложбата е благотворителна и е организирана от Фондация „Ви Арт”. В пространството, предоставено от Младежки дом – Пазарджик, са изложени близо 20 творби на Нора, Георги, Димитър и Георги. Децата са ученици от 6 и 7 клас на ОУ „П. Р. Славейков” Пещера и членуват в клуб по фотография. По нея ги е запалил учителят им по изобразително изкуство Никола Руков. На проведения пленер в село Равногор през ноември са уловили мига с фотоапарат, взет назаем от по-големите. Със събраните средства от изложбата се надяват училищният клуб да се сдобие със собствен фотоапарат. Всеки желаещ може да откупи фотография на някой от четиримата срещу 15 лв. Пет от тях намериха новия си собственик още с откриването на изложбата. ПЗ ИНФО е гордият собственик на една от тях.  Главният „виновник” за реализирането на изложбата Вили Тодорова изказа искрените си благодарности на Младежки дом – Пазарджик в лицето на Ина Церовска за възможността да изложат фотографиите, на Никола Руков, с чиято помощ са открити младите таланти, на доброволците от пленера, помогнали и за изложбата, както и на всички участници във фотопленера. Репортер на ПЗ ИНФО успя да „улови” двама от фотографите, дошли за откриването на експозицията Нора и Георги Велев (уточняваме фамилията му, защото един от отсъстващите фотографи също е Георги). Резонно, първото питане е кой ги е запалил по фотографията:

Георги: Нашият учител по изобразително изкуство Никола Руков. Той ни помагаше за снимките и ни научи на най-важните неща във фотографията.

          Кой беше с вас на пленера в село Равногор?

Георги и Нора – нашият учител, леля Вили (Вили Тодорова) и други фотографи.

          Какво най-много обичате да снимате?

Нора – Аз обичам повече природата, но бих снимала и хора.

Георги – Аз също повече обичам да снимам природни картини, а също и животни.

– А обичате ли да рисувате – все пак по фотографията ви е запалил учителят по рисуване?

Георги: Харесвам рисуването, но то ми е малко трудно.

Нора: Аз също обичам да рисувам, като и в него предпочитам природата.

          Ако се върнем на фотоапарата, кой сезон ви е най-приятно да снимате?

Георги: Пролетта и есента, защото тогава е най-цветно.

Нора: Аз също. Особено есента, когато падат листата и постилат килим на земята.

За финал връщаме фотографите в училище и питаме след седми клас накъде. Нора все още се колебае какво иска да учи, докато Георги вече се е ориентирал към професията на педагога и то свързана с природните науки.

Коментари