Общество

Експерт: Само за последните 2 месеца заради извънредната смъртност от COVID-19 са умрели населението на един цял град като Пещера

Написано от Пещераинфо

До края на годината в следствие на неовладяна пандемията ще са починали толкова хора, колкото жителите на някои от градовете като Панагюрище, Гоце Делчев, Карлово или Велинград. Като това ще е само за последните 2 месеца и половина (10 седмици). Това твърди математикът и експерт по управление на кризите Петър Велков.

Неговият анализ сочи още, че заради COVID-19 (пряко или косвено) на седмица умират над двойно повече хора, отколкото в други години. „Само за последните 2 месеци заради извънредната смъртност от COVID-19 са умрели населението на един цял град като Несебър, Чирпан или Пещера“, пише той във Фейсбук. Петър Велков е направил специална графика .

Ето какво е написал Петър Велков:

За смъртността от COVID-19 и сравнения с грипа и др.

Заради COVID-19 (пряко или косвено) на седмица умират над двойно повече хора, отколкото в други години. Само за последните 2 месеци заради извънредната смъртност от COVID-19 са умрели населението на един цял град като Несебър, Чирпан или Пещера.

До края на годината в следствие на неовладяна пандемията ще са починали толкова хора, колкото жителите на някои от градовете като Панагюрище, Гоце Делчев, Карлово или Велинград. Като това ще е само за последните 2 месеца и половина (10 седмици).

За последните 2 седмици само са починали повече хора от Covid-19, колкото за цялата минала година от грип и пневмонии взети заедно. Тук сме включили и пневмонии, които не са в следствие на грипа. Представяте ли си за какво говорим. Т.е. здравна система трябва да поеме да лекува толкова хора за 14 дни, колкото за цялата минала година.

Ковид е водеща причина за смъртността в България и то при подценени стойности и нерегистрирана смъртност от вируса. Стойностите на починалите от инфаркт, инсулт, други заболявания и катастрофи са по-ниски от колкото от Ковид и то само за 9 месеца и то при наложени мерки за ограничаване на разпространението.

Хората, които умират от рак, инсулти, инфаркти и други болести, продължават да си умират. Тях статистиката ги хваща, те не са спрели, но към тях добавяме още тази седмица 2500 души, 2,23 пъти повече, в следствие на Ковид. Пряко около 50% заради ОТ ковид и 50% косвено в следствие на това, че здравната системата е претоварена и не може да поеме навременно случаите./ПловдивПрес

Коментари