Институции

Експерти от Тулуза, Бордо и Пещера говориха за ромите

Пещера.Служители на общините Тулуза и Бордо, които отговарят за мигрантите и незаконното настаняване, както и представители на френски неправителствени организации посетиха Пещера. Целта на визитата бе обмяна на информация, свързана с ромите от родопския град, които към момента живеят във френските общини. В срещата участие взеха кметът Николай Зайчев, заместник-кметът Зехра Алиш, експерти от общинска администрация, Бюрото по труда, Социално подпомагане.

„Тази среща е продължение на един форум в Правец, където се поставиха въпроси за координация между институциите на национално  и местно ниво у нас и във Франция, за да не се изпуска контролът върху децата, които напускат българските училища и след това ние повече нямаме информация за тях. Освен това трябва да работим за прекратяване на практиката за двойно подпомагане на социално слабите в България и Франция“, сподели заместник-кметът Зехра Алиш.

Разговорите протекоха на експертно ниво, като и двете страни споделиха добри и негативни практики в своята работа с малцинствата.

Гостите посетиха ромския квартал „Луковица“ в Пещера, както и двете училища, в които се обучават само ромски деца – НУ“Михаил Куманов“ и ОУ“Любен Каравелов“.

Коментари