Институции

Европейските перспективи и българката реалност

Написано от Пещераинфо

В края на юни 2011 г. Европейската комисия одобри проект на финансовата рамка за следващия бюджетен период в ЕС – 2014-2020 г.

През този период страната ни може да получи с 10-15%  повече европари  в сравнение със средствата, предвидени до 2013 г. Поне такива са прогнозите на българския еврокомисар Кристалина Георгива.

Но за да стане реалност този евробюджет, България трябва сериозно да ускори темпото, с което усвоява европарите. И да покаже на Брюксел, че средствата от фондовете на ЕС стигат до българските граждани по-най-краткия път. Това означава по-малко бюрокрация и повече компетентна администрация. А също така и демонстриране на политическа воля за борба с корупционни и други лоши практики, които често се превръщат в препъникамък за реализация на проекти по европрограмите.

Четири години след присъединяването към ЕС, родината ни остава най-бедната държава в общността и е на опашката по усвояване на пари от еврофондовете.

Такава е реалността у нас днес. А каква ще е утре, зависи от хората, който държат кормилото на властта – дали искат да улеснят пътя на европарите до българските градове и села, до земеделските производители, до дребния и среден бизнес… Това изисква по-малко пиар акции, повече работа „зад кадър” и екип от професионалисти, а не от партийни послушковци.

Коментари